Tuesday 18 December 2012

Soba noedels met tofu in gekruide sojasaus



Weer even wat anders dan anders. Ik wilde al snel een keer soba noedels proeven en heb bij de natuurwinkel soba noodles gehaald die voornamelijk uit boekweit bestaan. Heerlijk licht zijn deze en ze verteren snel. Verder ben ik niet iemand die regelmatig met tofu kookt. Misschien omdat ik nooit echt weet hoe je lekker met tofu kan koken. Alhoewel ik heb het nu uitgevonden en deze boekweit soba noedels met groenten en tofu in kruidige spja saus zijn heerlijk. Wat heb je nodig?

* 2 personen
* 25 minuten

- soba boekweit noedels (o.a. te vinden bij Ekoplaza)
- 1 half blok tofu in blokjes/reepjes gesneden
- 1 kwart klein flesje soja saus (ongeveer 8 eetlepels)
- 1 rode paprika in dunnen reepjes gesneden
- een half bakje (kastanje) champignons in partjes of schijfjes gesneden
- 3 eetlepels licht geroosted sesamzaad
- 2 tl knoflookpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 1 1tl korianderpoeder
- 1 tl cayennepeper of chilipoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 2 tl kokosboter, ghee of  4 eetlepels sesamolie
- (evt. verse koriander ter garnering)

Verhit 1 tl ghee, kokosboter of 2 eetlepels sesamolie in een koekenpan en bak hierin op middelmatig vuur de tofu reepjes aan beide kant lichtbruin. Dit zal ongeveer 10 minuten kosten. Doe vervolgens de soja saus in een grote kom voeg de knoflookpoeder, paprikapoeder, koriander poeder, cayennepeper/chilipoeder en gemberpoeder toe en roer alles goed door elkaar. Voeg vervolgens de lichtgeroosterde sesamzaadjes toe en roer alles nog 1 keer goed door. Voeg de champignons en paprika toe en laat deze even 5 tot 10 minuten marineren. Breng het water voor de noedels alvast aan de kook. Verhit vervolgens de overige ghee, kokosboter of sesamolie in een wat diepere pan en bak hierin de gemarineerde groentes 2 minuten op middelmatig vuur op. Voeg de tofureepjes erbij en bak het geheel al roerend nog een kleine 10 minuten op middelmatig tot laag vuur. Kook de boekweit soba noedels volgens bereidingswijze en serveer de soja groenten en tofu met de noedels en garneer evt af met wat verse koriander.


Thursday 6 December 2012

Een Liebster Award



Wat ontzettend leuk dat ik ben genomineerd voor de Liebster Award. Ik moet met rode wangetjes en een gevoel van schaamte bekennen dat ik wel weer wat laat hierop reageer. 

Dankzij 


Wondermama: http://littleminimama-mamavan2.blogspot.nl/ 

en 

Eefje: http://eefjeswereldje.blogspot.nl/

ben ik genomineerd voor deze award en misschien niet helemaal eerlijk dat ik 2 x genomineerd ben maar door alle drukte van de afgelopen weken en maanden heb ik niet eerder kunnen reageren. Ik vind het uiteraard des te lief en leuk om dan ook genomineerd te zijn en weer een award te kunnen doorgeven. De bedoeling is dat ik 11 vragen beantwoord van beide nominatie gevers en deze dan weer doorgeef aan bloggers die namens mij ook een award verdienen en minder dan 200 volgers hebben. Dat gaan we dus doen. Het leuke voor de verandering is misschien ook dat ik vooral blog over recepten en hiermee mensen probeer te inspireren. Persoonlijk bloggen doe ik niet echt, des te leuker het is om eens wat persoonlijke dingen van mij de wereld in te helpen:-)

De vragen van Wondermama waren:
  
1. Als je iets mocht wensen wat zou je dan wensen?
Daar heb ik even over lopen nadenken, maar dan zou ik toch wensen dat iedereen vegetarisch is en zich volledig bewust is van het gene wat ze eten. Ik zou het dan ook fijn vinden als mensen zich dan niet zozeer "beter" voelen dan dieren en ze ook zien als volwaardig levende wezens.. maar goed dat zijn 2 wensen:-)
2. Je favoriete boek en waarom?
Ik zou graag willen antwoorden met een intellectuele titel, daar lees ik natuurlijk genoeg van:-) Maar een boek wat ik nu al meer dan 4 x heb gelezen en zo weer kan lezen is dan toch een echte roman, namelijk: Chocolat van Joanne Harris. Het is zoveel mooier dan de film, het neemt me mee naar heerlijke chocolade en magie en ik waan me in een heerlijk oud Frans dorpje.
3. Tegen wie kijk je het meeste op?
Ik denk dat ik zou kiezen voor Jezus. Dan moet ik er natuurlijk wel bij vertellen dat ik absoluut niet gelovig ben en ook vrij weinig van het christendom afweet, ik heb zelfs nooit de bijbel gelezen. Maar het beeld wat ik van hem hebt zegt me dat hij een prachtige man was die ontzettend puur in het leven stond en dat bewonder ik enorm. Ach en ook al was het niet zo, dan is dat in ieder geval hoe ik hem zie...
4. Het meest rottigste huishoudelijke klusje?
Bed verschonen haha, mag ik er ook meer noemen? Meest vervelende klusje is dan echt het bed verschonen. Helemaal over het bed kruipen om de lakens erop te doen etc. pfff..gelukkig heb ik een vriend die dat iets minder erg vindt om te doen;-)
5. Dagje shoppen of een dagje in de natuur?
Dagje natuur! Neemt niet weg dat ik niet van shoppen hou, zo nu en dan lekker in m'n uppie door de stad slenteren vind ik heerlijk..maar samen komen met de natuur daar voel ik me puur, bijna net zo puur als Jezus:-)
6. Als je jezelf  in het verleden advies zou kunnen geven wat zou je advies dan aan jezelf zijn?
Niets, ik heb veel fouten gemaakt, veel nare dingen meegemaakt, maar ik zou niets willen veranderen aan het verleden, de dingen die zijn gebeurt maar ook de dingen die ik dacht. Dat alles heeft me nu gebracht tot waar en wie ik nu ben.
7. Wat vind je mooi aan jezelf?
Ik denk mijn optimisme. Dat heeft me altijd overal bijgestaan en geholpen. Als het even niet meer gaat, dan komt mijn oer zelf naar boven, mijn oer optimisme die alles weer zo heerlijk positief ziet. Geeft het ook problemen? Ja zeker, het kan me makkelijk en laks maken maar kan de dingen in het leven hierdoor wel vaak met een korreltje zout nemen...heerlijk!
8. Je sterrenbeeld is?
Boogschutter
 
9. Hoeveel blogs schrijf je gemiddeld per maand?

Ik denk rond de 7 ongeveer. Ik heb wel eens pieken waarin ik er in 1 maand 12 of 15 schrijf, maar meestal zijn het er toch tussen de 5 en de 10 ongeveer.
10. Je grootste blunder?
Jaren geleden toen ik nog een klein onschuldig meisje was en ik op straat liep en ontzettend zat te flirten en zwoele blikken uitwisselde met een leuke jongen op straat. We liepen elkaar tegemoet en toen ineens vlak voordat we bij elkaar waren gleed ik achteruit, pats! boem! op mijn billen..Daar lag m'n zwoele ik..
11. Wat dacht je toen je genomineerd werd?
Superleuk! en ik voelde me natuurlijk wel gevleid. Ik dacht eigenlijk altijd dat vooral receptenzoekers, mensen die in dieren interesse hebben en in het leven op mijn blog komen. Het is dan ook superleuk om te zijn genomineerd door mede-bloggers. Dankjewel!

De vragen van Eefje waren:

Als je een ding aan jezelf zou veranderen, wat zou dat zijn?
Is het stom om te zeggen dat ik niets wil veranderen? Ik ben eigenlijk pretty happy with who I am!
Een klassieke inrichting of strak modern?
Als ik moest kiezen, dan zou ik kiezen voor klassiek..maar de mensen die mijn huis kennen weten dat ik echt diep in mijn hart van een frutsel huis hou met heel veel kleurtjes.
 
Kat of hond?
Ik hou van alle dieren evenveel maar toch net iets meer van een kat:-) Niet heel eerlijk van mezelf..
 
De kerk of de kroeg?
De kroeg lijkt me gezelliger, alhoewel je volgens mij ook prima gezellige gesprekken kan voeren in een kerk.
 
Welk seizoen heeft je voorkeur?
Zomer, hoogzomer met een graad of 30 het hele jaar door...ja dat seizoen ja! Bikini en strand seizoen..heerlijk!
Het bos of het strand?
Het strand, heerlijk liggen lezen met een boek, de energie van de zon in mijn opnemen terwijl mijn vriendjelief heerlijk aan het surfen is. 
 
Aardappelen, pasta, granen of rijst, wat vind je het lekkerst bij de warme maaltijd?
mmmm hangt er vanaf wat de warme maaltijd is. Voorheen had ik 100% pasta gezegd, ben ik nog steeds gek op..maar de laatste tijd eet ik meer gezonde granen en rijst. Aardappels eet ik het minste, terwijl ik deze wel heel lekker vind.
Wat is je slechtste eigenschap?
Ik kan niet opruimen, haha en dan denk je bijna dat kan toch geen slechte eigenschap zijn, maar het is echt zo. Ik vind opruimen natuurlijk ook niet leuk, dus vaak is het wel een troep en als ik er dan voor kies om op te ruimen dan doe ik dat ook heel slecht. Misschien omdat ik dan te makkelijk ben, dus misschien is die "makkelijkheid" wel mijn slechtste eigenschap.
En je beste?
Mijn positieve instelling en mijn houding in het leven:-)
 
Wat doe je het liefst als je tijd voor jezelf hebt?
Yoga, lezen, koken, schrijven, kleuren, schilderen, filmpje kijken
 
Wat is je politieke voorkeur?
Daar liggen mijn interesses niet maar stem wel altijd op Partij voor de Dieren!
Net zoals Eefje vind ik 11 blogs erg veel om te vragen hetzelfde te doen, maar er zijn er een aantal die van mij in de spotlight mogen komen en dat is:
* NatuurlijkZuinig, een heerlijke blog vol met goede natuurlijke zuinige tips en ideeën 
* Tallore, een vega mede blogger die ontzettend veel inspirerende en heerlijke gerechten post.
* Onno in de keuken, bij het zien van zijn recepten loopt het water me in m'n mond.   
Mijn 11 vragen voor de genomineerden zijn:
1. Als je nog 1 gerecht mocht eten, wat zou dat dan zijn?
2. Wat is het mooiste wat je ooit is overkomen?
3. Waar ben je ontzettend trots op?
4. Waar zie je jezelf over 5 jaar?
5. Als je een tekenfilmfiguur mocht zijn, wie zou je dan zijn en waarom?
6. Wat is je lievelings dier?
7. Je allergrootste droom?
8. Wat voor een cijfer zou je je leven nu op dit moment geven en waarom?
9. Als je nu plotseling 1 maand vrij zou zijn, wat zou je dan doen?
10. Wat is je favoriete seizoen en waarom?
11. Wie zou je nog graag willen inspireren?    
   
Je hoeft natuurlijk niet mee te doen, maar het maakt het extra leuk om weer een nominatie door te geven en weer wat extra kijkers op je blog te creëren.  
Dankjewel! Asha 

Monday 3 December 2012

Perfect gekruide aardappel wedges




Soms duurt het even voordat je het perfecte gerecht hebt. Ondanks dat deze oven aardappeltjes eigenlijk heel simpel zijn, zijn ze voor mij op deze manier het lekkerst. Een knapperige buitenkant met een heerlijke smeuiige binnenkant en op gezonde en lekker gekruide wijze gemaakt. Wat wil je nog meer. Deze perfect gekruide oven aardappels zijn heerlijk lekker als bijvoorbeeld bijgerecht of tapas en passen goed bij veel andere gerechten. Wat heb je nodig?

* 2 personen (als bijgerecht)
* 10 minuten

* 40-45 minuten oventijd

- 8 tot 10 biologische aardappels (ik zeg bewust biologisch vooral omdat de schil er aan blijft zitten)
- 2 tot 3 eetlepels olijfolie
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl chilipoeder
- grof zeezout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardappels goed en snijd ze in partjes. Doe de aardappels in een kom en doe hier de olijfolie, knoflookpoeder, paprikapoeder en chilipoeder toe en hussel alles goed door elkaar. Bestrooi nog wat met grof zeezout, hussel nog eenmaal door elkaar en verdeel de ovenaardappels 1 voor 1 op de ovenplaat, deze moet welk bedekt zijn met bakpapier. Doe de aardappels in de oven voor ongeveer 40 minuten en keer de aardappels tussendoor op 20 minuten even om. Serveer lekker met groentes, als tapas of met citroen en verse koriander. Eet smakelijk!