Thursday, 25 August 2011

Marrakech, een schittering in de donkere nacht..Marrakech
Marrakech, een schittering in de donkere nacht, de parel van Marokko oftewel de rode stad. In Marrakech zijn de meeste huizen rood geverfd, vandaar de bijnaam: de rode stad. Marrakech staat bekend om zijn zouks, de tuinen, riads en al het andere wat het mysterieuze Marrakech te bieden heeft. Het is inmiddels voor mij alweer een paar jaar geleden dat ik hier ben geweest maar dit is echt een duizend en 1 nacht stad. In de zomer meer dan 40 graden en bloedje heet. Wil je wat cultuur snuiven in Marrakech en bezienswaardigheden gaan bekijken dan adviseer ik in het voorjaar of in het najaar te gaan. Waar de meeste hotels veel zwembaden hebben, hebben de meeste riads dit niet. En een riad daar moet je natuurlijk wel geweest zijn in Marrakech.


Logeren
Riads zijn traditionele Marokkaanse huizen met een binnenplaats/tuin en een typisch Arabisch interieur. In Marrakech is een tal van riads te vinden en deze zijn gemaakt te helpen tegen te hitte en te zorgen voor verkoeling tijdens de hete daguren. In de riads komen niet de doorsnee toerist. Je vindt hier intieme plekjes, mooie tuinen en anonimiteit. Heerlijk om je even volledig over te geven in de mysterieuze cultuur van het eeuwenoude Marrakech. Wil je genieten van het weer, lekker zwemmen en keus hebben uit een internationaler diner dan is er genoeg keus aan vier en vijf sterren hotels tegen erg lage prijzen. Marrakech heeft in de afgelopen jaren veel meer toeristen aangetrokken en niet alleen cultuur liefhebbers maar ook zonaanbidders. Deze ontzettend luxe hotels worden dan ook snel uit de vloer gestampt. Je hebt in Marrakech in ieder geval genoeg als het gaat om onderdak en slaapplaatsen. 


Oud Marrakech: de medina
Marrakech is opgedeeld in een modern gedeelte en een oud gedeelte net zoals de meeste oude steden in de wereld. Het oude gedeelte: de medina is omgeven door stadsmuren en wel 20 km lang. Het allerbekendst is natuurlijk het Djemaa el Fna plein waar je heerlijk kunt eten en waar je niet alleen lokale Marokkanen ziet maar met name toeristen. Overdag vind je hier markten vol met antiek, souvenirs etc. S'avonds wordt dit plein omgetoverd tot een groot eetfestijn met veel straatartiesten. Hier worden de meeste traditionele gerechten zo voor je neus bereid. Om het plein heen vind je heerlijk echt traditionele restaurants waar je allerlei verschillende tajines kan krijgen in de meest heerlijk smaken. Vanaf deze restaurants kijk je ook uitgebreid over het plein heen. Om het plein liggen de zouks van Marrakech, heerlijk shoppen voor de shop liefhebber. Hier vindt je allerlei kraampjes met kruiden, tassen, schoenen, sieraden, antiek, handcrafts, etc. Dit is een plek waar je lang kunt dwalen door de overdekte straatjes in de zouks. Verdwalen is een grote mogelijkheid dus geadviseerd wordt is te blijven waar het licht is. Zonder dat je het door hebt zit je zo in de donkere straatjes van de zouk en dan is het lastig de weg terug te vinden. 


Bezienswaardigheden
De tuinen van Marrakech zijn zeker een interessante bezienswaardigheid in Marrakech. Zo heb je verschillende botanische tuinen en palmen tuinen met beide hun eigen geschiedenis en verhaal. Je vindt in deze koningsstad tuinen waar bananen groeien, fruitbomen, olijfbomen, sinaasappelbomen etc. Buiten de prachtige tuinen vindt je er paleizen. Paleizen uit de negentiende eeuw die met de duurste materialen zijn gemaakt, nu tevens ook musea. Maar ook nog restanten van paleizen uit de zestiende eeuw.  Hetzelfde geldt voor moskee├źn in Marrakech, deze stammen uit de negentiende eeuw. De Ali Ben Youssef moskee is de bekendste en grootste moskee in Marrakech en zeker waard om daar even te kijken.


Westerse wereld: Gueliz & Hivernage
Buiten de medina heb je ook de modernere wijken zoals Gueliz en Hivernage. Hier zie je de Fransen wonen, eten en uitgaan. Zelf ben ik verliefd geworden op Cafe de La Poste. Ik ben hier samen met mijn moeder geweest en de sfeer die hier hing was zo goed en zou daar ook zeker opnieuw naar terugkeren: http://www.grandcafedelaposte.com/ 

Je kunt in deze wijken westerse kleding kopen, bekende merken en het lijkt bijna niet meer op een stukje Marrakech, terwijl het tegelijkertijd ontzettend fijne wijken zijn. In deze wijken vind je ook de hippere beachclubs zoals La Plage Rouge: http://www.ilove-marrakesh.com/laplagerouge/index_en.html en Nikki Beach: http://www.nikkibeach.com/marrakech/
Bij deze beachclubs kun je heerlijk onder het genot van een drankje en de zon luisteren naar de relaxte muziek van de DJ. Ook biedt Marrakech veel uitgaansgelegenheden zoals de bekende club: Pacha, maar ook club Diamant Noir is een welbekende clubs voor homo's, lesbiennes en hetero's waar heerlijk gedanst kan worden. 

Marrakech heeft dus eigenlijk niet alleen zon, cultuur, eten en winkelen, maar ook het hippe leven, uitgaans mogelijkheden en een stukje Franse cultuur. Voor ieder wat wils, voor jong en oud, homo's en hetero's, man en vrouw. Marrakech heeft veel te bieden en is eigenlijk een prachtige schittering in de donkere nacht...


Lieve groet, 


Asha
 

No comments:

Post a Comment