Wednesday 28 March 2012

Wortelhummus met gebakken kerrie aubergine



* 2 tot 3 personen
* 25 minuten

Een mix tussen Arabisch en Aziatisch eten, een mix tussen oranje en geel, een mix tussen kruidig en simpel. Het was al een tijdje terug dat ik hummus had gegeten en ik had er ineens weer zin in. Dit maal wilde ik hem eens anders bereiden en heb er daarom wortels door gedaan. De kerrie aubergine is een specialiteit van mijn vader, een erg lekkere moet ik zeggen dus deze paste er heerlijk bij. Wat heb je nodig voor dit spannende recept?

- 1 aubergine in dikkere schijfjes gesneden
- 1 blik kikkererwten
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 tl komijn
- 1 tl cayennepeper
- olijfolie
- pitabroodjes
- 5 wortels in plakjes gesneden
- 4 tl kerriepoeder
- 2 el citroensap
- handjevol fijngesneden peterselie
- 1 tl paprikapoeder
- 2 el Griekse of Turkse yoghurt
- 2 el sesamzaadjes


Doe de plakjes wortels in een laagje water en breng dit aan de kook. Zodra deze koken, laat je dit nog ongeveer 10 minuten op het vuur staan en giet vervolgens af. Doe ondertussen 250 ml water in een kom en voeg hier de kerriepoeder bij en een flinke scheut zout. Leg de aubergine plakjes erin, en zorg ervoor dat de marinade over alle plakjes komt door bijvoorbeeld de marinade in de kom met een lepel te verdelen over de aubergines. Zet vervolgens een hapjespan op het vuur en verhit hier in 3 el olijfolie. Houd de pan op wat lager vuur en leg de aubergine plakjes hierin. Verdeel wat extra marinade met water over de plakjes, de aubergine neemt namelijk veel vocht op. Laat de marinade vocht langzaam in de aubergine trekken op wat lager vuur, keer vervolgens om en doe wat extra marinade vocht erbij. Zodra de plakjes zacht zijn geworden en wat meegebakken zijn ze goed. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten totaal. 


Verhit vervolgens het sesamzaad zonder olie in een koekenpan voor zo'n 2 tot 3 minuten. Doe de kikkererwten zonder vocht in een kom, die hier 2 el vocht uit het blik bij, de gebakken sesamzaadjes, de yoghurt, de knoflook, 2 el olijfolie en de wortels en mix alles glad met een staafmixer. Voeg vervolgens de citroensap, komijn en cayennepeper bij en mix het geheel nogmaals. Bereid ondertussen de pitabroodjes volgens bereidingswijze en verdeel de hummus over de wat diepere borden. Maak een klein kuiltje in het midden, gooi hier wat extra olijfolie in en druppel nog wat over de gehele hummus. Verdeel de peterselie en paprikapoeder over het bord hummus en serveer met de lekkere warme pitabroodjes en de kerrie aubergine.  
Eet smakelijk!

No comments:

Post a Comment