Monday, 4 June 2012

Indiase groente tafelHeel af en toe heb ik zin om lekker uitgebreid te koken..heel af en toe:-). Meestal ben ik 30 tot 45  minuten bezig met koken en start ik direct na het werken of de yoga om dan een heerlijke maaltijd te bereiden. Soms heb ik zin in bepaalde dingen en dan doe ik nog eens extra mijn best. Dat was dus zo met deze Indiase groente tafel, ik had zin in Indian food en ben dus heerlijk verschillende gerechten gaan maken. Ik heb een heerlijke linzenpuree gemaakt, broccolli-bloemkoolschotel, verse mango chutney, komkommer raita en homemade chappati's. Dit alles kun je heerlijk serveren met rijst! Wat heb je nodig voor deze tafel of de kleine gerechtjes ervan? Belangrijk om te weten is dat met Indiaas eten, het een dag erna op zijn allerlekkerst is, want dan zijn alle kruiden ingetrokken. Deze gerechten zijn in combinatie met alles voldoende voor 5 tot 6 personen. Als je alleen de bloemkool-broccoli schotel eet met de rest of de linzenpuree dan moet dit voldoende zijn voor 3 tot 4 mensen.

Voor de broccoli-bloemkool schotel

* 5 tot 6 personen
* 30 minuten

- halve broccoli
- een pak bloemkool roosjes
- zonnebloemolie
- 3 tl kerriepoeder
- 3 tl paprikapoeder 
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 ui in ringen gesneden
- 1 tl komijn
- 3 tl kurkuma
- 1 tl korianderzaad


verhit een laagje olie in een diepe hapjespan of soeppan. Doe hierin de ui, knoflook en alle kruiden en laat het lekker bakken op middelmatig vuur voor 10 minuten. Doe de broccoli en bloemkool erbij en bak deze zeker zo'n 15 minuten mee. Voeg evt om wat extra saus aan te maken wat water toe en verwarm dit goed mee. Breng op smaak met peper en zout. Serveer heerlijk met rijst, brood, en chutney.


Voor de linzenpuree


* 5 tot 6 personen
* 40 minuten

- kwart zak rode linzen
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 8 cherrytomaatjes in partjes
- 3 el milde curry van Patak's (te vinden in de supermarkt)
- zonnebloemolie


Kook de rode linzen volgens bereidingswijze. Voeg de olie ondertussen in een diepe hapjespan en bak hierin de ui en knoflook op middelmatig vuur. Doe dit voor ongeveer 10 kleine minuten, voeg de curry toe en bak deze mee voor 5 minuten. Voeg vervolgens de tomaatjes toe en bak dit geheel voor 10 minuten nogmaals. Als de linzen zijn afgegoten voeg dan de linzen toe in de pan en bak dit geheel nog 10 minuten. Serveer het met de andere gerechten. Wil je dit de volgende dag opwarmen, doe dan wat extra water erbij. Dit kun je ook al eerder doen als je merkt dat de linzenpuree wat te droog wordt. Doe zoveel water erbij als nodig is, dit kan dus ook evt. al bij de eerste keer dat je het maakt. Het mag niet te droog zijn en mag lekker een zachte puree worden. Roer het water er wel goed door heen.


Voor de mango chutney

* voor 5 tot 6 personen
* 20 minuten


- 1 mango in stukjes gesneden
- 1 rode ui in stukjes gesneden
- 2 el zonnebloemolie
- 1 tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl korianderzaad

Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui en mango voor 20 minuten op middelmatig vuur. Doe ondertussen de kruiden erbij en bak het geheel goed door. Brengt op smaak met wat peper en zout. Serveer met de andere Indiase gerechten. Heerlijk voor een kruidige maar zoete smaak.

Voor de komkommer raita

* voor 5 tot 6 personen
* 5 minuten

- een half pakje yoghurt (magere of halvolle)
- een halve komkommer geraspt
- 1 tl komijn

Mix alle ingredi├źnten door elkaar, breng wat op smaak met peper en zout en serveer als heerlijke frisse mix bij de andere gerechten.


Voor de homemade chappati's


- 4 kopjes bloem
- 6 kopjes warm water

Voeg dit in een kom en mix het met de handen glad. Doe wat extra water erbij als het nog te dik is. Strooi wat bloem op het werkblad, doe dit elke keer zodat het niet blijft plakken. Maak kleine bolletjes van het deeg en maak deze rond met de deegroller of een fles. Bak deze aan beide kanten in een droge koekenpan voor 10 minuten en serveer met het eten. Je kunt ook evt wat olie in de koekenpan doen zodat het oliebroodjes worden. Doe er dan wel een scheut olie bij. Dit is wel wat machtiger, dus je kunt het beste de laatste met olie doen ter variatie. Eet smakelijk!
 
Deze gerechten kun je heerlijk serveren met Basmati of Pulau rijst.
 

No comments:

Post a Comment