Thursday 31 May 2012

Mexicaanse ovenschotel met verse guacamole


Ik stond van de week in de supermarkt toen ik de ingrediƫnten van een gezonde soep aan het afrekenen was en achter mij zag ik een man een pak vegetarisch gehakt afrekenen. Nog nooit eerder heb ik dat gegeten en dacht ineens, ik heb ook wel eens zin om weer lekkere wraps te eten en ipv enkel groentes om dit ook te combineren met vega gehakt. Dit idee bleef alleen maar in mijn gedachtes rijpen dus besloot ik uiteraard de volgende dag een Mexicaanse schotel te maken. Het leuke van winkelen en vooral afrekenen in de supermarkt is om te kijken wat de rest van de klanten allemaal afrekenen. Sinds ik bewuster ben geworden van het gene wat ik eet en geen vlees meer eet, kijk ik ook om mij heen wat de rest van de supermarkt-gangers ook allemaal kopen. Het is leuk om te zien dat er nog best wel een aantal mensen vegetarisch zijn, maar ook dat er een aantal mensen een echt ongezonde leefstijl hebben. Ach ja, wie ben ik om te oordelen over iemand boodschappen..het is een leuk spelletje voor mezelf en zo nu en dan krijg je weer eens inspiratie voor een leuk nieuw gerecht. Wat heb je nodig voor deze lekkere Mexicaanse ovenschotel?

* 3-4 personen
* 40 minuten

Voor de ovenschotel

- vegetarisch gehakt
- 1 halve courgette in partjes gesneden
- 2 puntpaprika's in partjes gesneden
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 blik mais
- 8 tortilla wraps
- geraspte jonge kaas
- creme fraiche
- taco kruiden mix (of een burrito, fajita kruidenmix)
- olie of kokosboter

Verwarm de over voor op 200 graden. Verhit de olie of kokosboter in een diepe pan of diepe hapjespan. Bak hierin de rode ui een kleine 5 minuten op middel tot hoog vuur. Voeg het vegetarisch gehakt toe en puntpaprika's en courgette en bak dit nog zo'n 10 minuten goed door op middelmatig vuur. Voeg de mais en de knoflook toe bak deze nog even een paar minuten mee en doe vervolgens de kruidenmix erbij. Voeg hierbij meteen ook ongeveer 100 tot 200 ml water (het mag niet te waterig worden maar ook niet al te droog) en roer alles goed door voor nog 5 minuten. Smeer het midden van de tortilla's in met creme fraiche en leg hierop ongeveer 2 eetlepels Mexicaanse mix. Vouw aan beide kanten dicht met de naad naar boven en maak deze vast met een sate prikker. Doe hetzelfde bij alle 8 tortilla's en leg deze goed naast elkaar in de ovenschaal. Ze mogen goed naast en bijna op elkaar liggen. Doe nog een kleine laagje creme fraiche over de alle wraps en verdeel een royale laag geraspte kaas over alles. Zet dit voor 10 minuten nog in de oven op 200 graden en serveer met versgemaakte guacamole.

Voor de guacamole

* 10 minuten


- 2 rijpe avocado's
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 2 tomaten in kleine stukjes gesneden
- 1/2 rode ui gesnipperd
- 2 el citroensap
- 2 el chilipoeder
- 1 el zout

Haal de schil en de pit weg van de avocado's en prak alles geheel fijn met een vork, roer het goed door zodat het een zachte groene mix wordt. Voeg hierbij de knoflook, ui, en tomaten en roer alles nog eens lekker door elkaar. Voeg het citroensap, de chilipoeder en het zout toe en mix het nog eenmaal. Heerlijk voorbij de Mexicaanse ovenschotel, bij nacho chips, bij brood of lekker om met verse groentes in te dippen.


1 comment:

  1. Ben blij voor je dat je zo bewust met je voeding omgaat en het is inderdaad wel grappig om te zien tijdens het afrekenen hoe mensen weer anders hiermee omgaan...

    gerecht ziet er interessant uit, wellicht ga ik deze doen eerdaags!

    Ciao

    Lorenzo

    ReplyDelete