Tuesday 29 January 2013

Zwarte bonen en mungbonen dahl



Zwarte bonen doen me altijd denken aan Zuid Amerikaanse gerechten. Je komt ze veelal tegen in Braziliaanse, Surinaamse of Mexicaanse gerechten. Maar ze zijn ook heerlijk in een Indiase dahl. Samen met de gezonde mungbonen die eigenlijk goed is voor elke lichaamstype en een versterkend effect op de immuniteit hebben kun je ze heerlijk in deze Indiase dahl doen. Wat heb je nodig?

* voor 4 porties
* 6 uur weektijd minimaal
* 20 minuten bereidingstijd

* 60 minuten sudderen
 

- een half kopje mungbonen (minimaal 6 uur geweekt in water)
- een half kopje zwarte bonen (minimaal 6 uur geweekt in water)
- 2 tl kokosolie of sesamolie
- 1 fijngesneden gedroogd chilipepertje
- 0,5 tl komijnzaad
- 1 tl korianderpoeder
- 0,5 tl kurkuma
- 0,5 tl garam masala
- 5 knoflookteentjes fijngesneden
- 1 rode ui gesnipperd
- stukje verse gember geschild en fijngesneden (1 cm ongeveer)
- 2 tomaten in stukjes gesneden
- 2,5 kopjes water
- evt verse koriander ter garnering

Verhit de olie in een diepe pan en bak hierin 30 seconden de komijnzaadjes, voeg vervolgens de gember en gedroogde chilipeper toe en bak nog 30 seconden door. Doe vervolgens de ui en knoflook erbij en bak deze nog 5 minuten al roerend. Voeg nu alle kruiden erbij en breng wat op smaak met zout en bak ook deze nog een paar seconden mee op het vuur. Voeg de tomaten toe en bak deze 5 minuten mee. Doe vervolgens beide bonen en de kopjes water erbij en laat alles 1 uur sudderen op het vuur. Roer om de 10 tot 15 minuten even door. Als het te droog wordt voeg je wat extra water bij. Garneer evt met verse koriander en serveer met heerlijke rijst, chappati's en een frisse salade. Enjoy! 


bron: veganricha.com

No comments:

Post a Comment