Thursday, 7 July 2011

Asieldieren! Op zoek naar een huis...

Gisteren heb ik weer een dag gewerkt in het dierenasiel. Je staat er vaak niet bij stil, maar er zijn zoveel honden en katten die op zoek zijn naar een nieuwe baas. Zelf ben ik vrijwilliger op de kattenafdeling en er zijn nu inmiddels meer dan 200 katten in het asiel in Amsterdam. 

Het dierenasiel in Amsterdam is een goede plek om deze katten en honden op te vangen die op straat zwerven, het ergens heel slecht hebben of gewoon weg een nieuw thuis zoeken. Er werken veel ervaren mensen en tevens is het samen met Duitsland het grootste dierenasiel van Europa. Toch heeft 1 uur in een dierenasiel al impact op zo'n dier. Ze komen in een hele andere omgeving, met alleen maar katten of honden, kennen de mensen en de omgeving niet. Niet alleen een andere omgeving heeft een impact op ze, maar katten die nieuw binnenkomen worden de eerste 2 weken in een klein hokje geplaatst. Dit is van belang zodat ze andere katten evt. niet kunnen besmetten, of er is niet bekend of ze al zijn gecastreerd of gesteriliseerd. Op deze manier proberen ze kattenziekte en zwangerschappen tegen te gaan Een juiste keus natuurlijk! Alleen 2 weken in een klein hokje zitten voor een roofdier is natuurlijk erg zielig. Ze hebben geen ruimte om te bewegen, kunnen niet jagen en het ergste is nog dat zij hier zelfs depressief van worden. Katten horen namelijk van origine lekker druk en speels te zijn ongeacht de leeftijd. 

Als katten na 2 weken nog niet zijn opgehaald door de eigenaar worden de katten eigendom van het asiel. Dat betekend dat als er geen gegevens bekend zijn, de katten en poezen worden gesteriliseerd en of gecastreerd. Vaak tijdens zo'n ingreep komen ze er al achter dat ze zijn gecastreerd of gesteriliseerd en dat weten ze dus helaas niet omdat ze geen gegevens hebben. Deze ingreep is tevens voor een kat en poes erg zwaar, zowel lichamelijk als mentaal. In principe als ze dus volledige gecheckt zijn komen ze weer in kennels, met ieder hun eigen hok. 

De katten die geen ziektes hebben, geen dieetvoeding of goed met andere katten kunnen omgaan mogen los. En de meerderheid zit de rest van de periode in het asiel in een klein hokje...nog depressiever te worden. Je kunt je dus eigenlijk wel voorstellen dat al deze lieve beestjes het allerliefste een nieuw huisje zoeken, waar ze lekker kunnen rondrennen, individuele aandacht krijgen en een baasje wat op hun is afgestemd. Helaas is het katten aantal dat wordt binnen gebracht zoveel meer dan het aantal dat geplaatst wordt bij een nieuwe eigenaar. Wat kun jij doen?

- Een asiel dier adopteren: http://www.dierenasielamsterdam.nl/asieldieren_adopteren_asieldier.htm

- Op afstand adopteren: http://www.dierenasielamsterdam.nl/asieldieren_adoptieprogramma.htm 

- Werken bij het dierenasiel, betaald en op vrijwillige basis: http://www.dierenasielamsterdam.nl/bij_ons_werken.htm

- Steun het dierenasiel d.m.v. bijvoorbeeld: geld, speelgoed, lid worden particulier of zakelijk etc.http://www.dierenasielamsterdam.nl/kopie_van_steun_ons.htm 

Wil je graag persoonlijk advies, wil je meer informatie neem dan contact op met : info@dierenasielamsterdam.nl of bel naar 0900 2007 207.


Wij hopen dat je er misschien eens over na gaat denken om ook wat te betekenen voor deze lieve diertjes.

Lieve groet, 


Bob en Asha


No comments:

Post a Comment