Saturday, 28 July 2012
Curry panir en spinazie met quinoa
Panir is heerlijk te marineren en goed te bereiden en het smaakt sneller al stukken lekkerder dan tofu. Panir kun je trouwens ook goed thuis zelf maken. Ik heb dat nog nooit geprobeerd maar het lijkt makkelijk te kunnen. Ik had in ieder geval panir thuis en spinazie en die moesten op dus dacht ik weer eens een lekkere curry te maken van deze basis ingrediënten. Je kunt uiteraard ook een echte Saagh Paneer maken zoals je in veel Indiase restaurants ziet, ik heb het nog niet geprobeerd maar zal het snel eens uit proberen als hij goed lukt ook zeker posten hierop. Er is gelukkig wel een gezonde, lekker kruidige en lichte schotel uitgekomen met al deze ingredienten:
* 2 personen
* 30-40 minuten
- half blokje panir (te koop bij de natuurwinkel) in blokjes gesneden
- zonnebloemolie
- 6 handjes vol verse spinazie, gewassen en grof gesneden
- 10 champignons (middelmatig formaat) in stukjes gesneden
- 1 ui in halve ringen gesneden
- 2 flinke knoflook fijngesneden
- 3 tl paprikapoeder
- 3 tl kurkuma
- 3 tl kerriepoeder
- 2 tl chilipoeder
- 1 tl komijn (djinten)
- 1 tl korianderzaad (ketoembar)
Verhit een laagje olie in een koekenpan en bak de panir blokjes lekker bruin aan alle zijden. Dit kost ongeveer 15 minuten, panir spettert erg dus je kunt het niet op te hoog vuur doen. Ga voor middelmatig vuur en blijf er goed bij. Laat de blokjes vervolgens uitlekken op keukenpapier. Bereid de quinoa volgens bereidingswijze. Verhit vervolgens 3 el olie in een diepere pan en fruit hier lichtjes 3 minuten de ui in. Doe de knoflook erbij en bak dit nog zo'n 3 minuten extra. Doe vervolgens alle kruiden met wat peper en zout erbij, als het droog wordt voeg je een klein beetje water bij en bak de ui en knoflook heerlijk in de kruidenmassa. Alle geuren van de kruiden komen nu heerlijk vrij. Bak het nog zo'n 5 minuten op middelmatig vuur, voeg wat water bij zodra het droog wordt en bak vervolgens de champignons mee nog 5 minuten totdat deze wat zijn geslonken. Doe er nog zo'n 100 ml water bij, voeg de panir blokjes toe en laat dit op laag vuur sudderen. Zorg ervoor dat het echt een klein sausje is, je kunt wat water toevoegen daar waar nodig is. Na tien minuten sudderen voeg je de spinazie toe, roer dit goed door het geheel en laat het nog op iets hoger vuur zeker 5 minuten koken. Als het goed is, is de saus nu wat minder geworden door de spinazie. Serveer de curry met de warme quinoa en eet smakelijk!
Friday, 27 July 2012
Italiaanse bruschetta met tomaten
Zo nu en dan wil ik me nog even in Rome wanen sinds ik daar weer voor het eerst sinds jaren ben geweest in juni. Dus verwen ik mezelf en m'n vriend met af en toe heerlijke pasta's, salades en hapjes van echte Italiaanse afkomst:-) Wat heb je nodig voor dit heerlijke bruschetta gerecht?
* 3 tot 4 personen
* 20 minuten
- 1 dag oud stevig brood in grove stukken gesneden (p.p ongeveer 1 of 2 stukken)
- 3 roma tomaten in partjes gesneden
- olijfolie
- een aantal basilicum blaadjes in stukken gescheurd
- 2 teentjes knoflook
Doe de tomaten in een kom en schenk hier wat olijfolie over heen. Breng dit wat op smaak met peper en zout en laat dit ongeveer 15 minuten in de koelkast marineren. Verwarm de oven op 200 graden en rooster het brood ongeveer 5 tot 7 minuten in de oven. Smeer de geroosterde broodjes royaal in met verse gepelde knoflook (wrijf dit over de broodjes). Serveer de tomaten over het brood, besprenkel evt. nog wat olijfolie erbij en strooi de gescheurde basilicumblaadjes over het tomaten mengsel. Eet smakelijk!
Monday, 23 July 2012
Tabouleh van bulgur
Ik ben altijd zo weg van de tabouleh salade bij Maoz. Maoz heeft heerlijke falafel met heerlijke salade en sausjes op bijna elke hoek van de straat. Doordat we gisteren gingen varen door Amsterdam en lekker barbecueën wilde ik een makkelijke en gezonde salade meenemen voor bij de barbecue. Dus besloot ik een tabouleh salade te maken van bulgur, niet alleen gezond maar nog vullend ook. Wat heb je nodig voor dit heerlijke gerecht?
* 6 tot 8 personen
* 35 minuten
- 250 gram bulgur
- 1 komkommer in kleine stukjes gesneden (schijfje door 4 delen)
- 4 tomaten in kleine stukjes gesneden
- 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
- 3 tot 4 bosjes peterselie gesnipperd
- driekwart verse muntblaadjes gesnipperd
- het sap van 1 citroen
- 2 tl korianderzaad (kunt ook verse koriander gebruiken)
Bereid de bulgur volgens bereidingswijze en koel deze 1 uur voor gebruik in de ijskast. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe en mix alles helemaal met de bulgur. Breng dit wat op smaak met wat peper en zout en serveer heerlijk als bijgerecht bij gebakken groentes, falafel, vegaburgers etc. Heerlijke als losse salade en zeker nog voor een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast. Eet smakelijk!
Saturday, 21 July 2012
Een totaal nieuwe pasta bolognese
Nadat ik mij gister realiseerde dat het inmiddels alweer een jaar geleden is dat ik ben begonnen met deze blog, realiseerde ik me ook dat ik een totaal nieuwe pasta bolognese heb gemaakt. Voordat ik anderhalf jaar geleden vegetarisch werd was 1 van mijn favoriete, makkelijke en snelle gerechten pasta bolognese, met gehakt van de koe uiteraard. Ik maakte dit als er veel mensen over de vloer kwamen, als ik zelf een paar dagen niet wilde koken (ik kwam er zo een aantal dagen mee door) en als ik er gewoonweg trek in had. Ik had een eigen variatie gemaakt op de versie van mijn moeder, met bepaalde groentes en bepaalde kaas. Inmiddels realiseerde ik mij afgelopen week dat ik ook al anderhalf jaar geen pasta bolognese heb gegeten en toen werd het tijd voor de totaal nieuwe vegetarische en gezonde versie van de pasta bolognese, ik moet zeggen, een heerlijk gerecht waar ik nog steeds een aantal dagen mee kan doorkomen. Wat heb je nodig?
* 5 tot 6 personen
* 30 minuten
- speltpasta (ik heb spelt fettucine genomen)
- biologische bolognese saus (nog steeds uit het potje maar dan de bio versie)
- rul vegetarische gehakt
- een half bakje kastanje champignons, in schijfjes gesneden
- een halve prei in ringen gesneden
- zonnebloemolie
- 3 teentjes knoflook in schijfjes gesneden
- 2 tl chilipoeder
- 2 uitjes in halve ringen gesneden
Breng de pasta aan de kook volgens bereidingswijze. Verhit vervolgens ongeveer 3 eetlepels zonnebloemolie in een diepere hapjes pan en bak hierin de ui en knoflook op middelmatig vuur op. Bak dit een kleine 10 minuten door, voeg de champignons en prei toe bak dit op hoger vuur 5 minuten goed mee. Voeg het vega gehakt toe en bak dit nog zo'n 3 minuten goed mee. Voeg de bio bolognese saus toe. Je kunt een laagje water in het potje doen, even goed schudden en dan in de pan toevoegen zodat je de gehele inhoud mee hebt en verwarm alles nog zo'n 5 volle minuten. Als je merkt dat de saus wat droog is voeg dan wat water steeds bij. Strooi de chilipoeder erdoor en serveer met de heerlijke speltpasta. Speltpasta verteert veel sneller, voelt veel lichter en is stukken gezonder dan gewone pasta. Eet smakelijk!
Friday, 20 July 2012
1 jarig jubileum: Blog A-Passion
En dat wilde ik gewoon aan mij voorbij laten gaan. Best gek eigenlijk:-) Door alle drukte en hectiek in mijn dagelijkse leven was ik bijna vergeten dat ik vorig jaar zomer in juli ben begonnen met mijn blog: A Passion.
December 2010 toen ik errugh ziekjes in m'n bed lag, griep, koorts, angina en van alles wat ik mij kon bedenken, was voor mij uiteindelijk een ware transformatie. Ik zou in januari gaan beginnen als freelancer bij mijn opdrachtgever, erg spannend en leuk maar ik voelde me dus zwaar ziek. Ik heb mezelf toen ook plechtig beloofd te stoppen met roken en geen vlees meer te eten. En dat was het begin van een totaal nieuwe Asha!
Roken was direct ontzettend makkelijk, ondanks dat ik bijna 12 jaar als een ketter en dus bijna een pakje per dag heb gerookt kon ik makkelijk afscheid nemen van de sigaretten. Het pakje sigaretten van voordat ik ziek werd lag nog thuis en kreeg eigenlijk geen 1 moment de behoefte om er 1tje op te steken. Het idee alleen al dat die rook langs mijn keel kwam en mijn lichaam in ging voelde al vies, dus ik was goed afgeknapt van al dat roken en ik voelde me weliswaar gezond. Ook het geen vlees eten ging mij vrij gemakkelijk af.. Ik was al in de paar maanden hiervoor af gaan bouwen omdat ik me steeds bewuster werd van het dierenleed en mij nooit realiseerde wat een pijn deze dieren ondergingen dat het volledig laten liggen van vlees nu erg makkelijk werd, ondanks dat vlees eten bij mij er met de paplepel ingegoten werd. We aten bijna elke dag vlees en ik was dus ook een zware vleeseter en nog vrij ongezond ook. Dit was dan ook een keerpunt! Ik wilde geen vieze nicotine mijn lichaam in en al helemaal geen dode beestjes die een slecht leven hebben gehad. Mijn lichaam is geen kerkhof:-)
Het koken was nog vrij lastig, ik was altijd gewend om in de supermarkt eten te kopen, een stukje vis/vlees, wat rijst/aardappels/pasta en wat groenten. Dat moest ik nu dus heel anders gaan doen en met een vriend die nog een goeie vleeseter was, was dat helemaal lastig. Vanuit de pakjes, de groentes, de potjes en sauzen kon ik steeds meer dingen gaan creëren. Ik werd er steeds creatiever door, totdat ik in juli 2011 dacht, als er nog meer mensen zijn die misschien de overstap naar het vegetarisme willen maken dan kan ik ze wellicht helpen en hen laten inzien dat vega eten helemaal niet vies, smakeloos en lastig is. En vanaf juli ben ik begonnen met m'n passie: vegetarisch koken, leven en liefde: de blog van A Passion. Ondanks dat ik zeker op het begin nog wel wat vis at om het af te bouwen en vanuit praktische redenen, ben ik daar nu zo goed als volledig van afgestapt. Je ziet m'n gerechten ook creatiever en vooral natuurlijker worden. Zo min mogelijk uit die potjes en sausjes en vooral alles lekker home made, puur natuur, zonder E nummers etc.
Dit hele proces is een ware bewustwording van mijn voeding geworden en daar geniet ik nog steeds elke dag van. Vanaf september dit jaar zal ik gaan beginnen aan mijn Ayurvedische voeding opleiding en zal ik zelf dus ook steeds meer die kant op gaan. Niet omdat het moet, maar vooral omdat het goed voelt, het puur natuur is en vooral heel lekker en gezond. Maar nog steeds is er vooral voor de begin stadium vegetariër nog erg veel te vinden op A-Passion. Maar zullen er vanaf nu ook meer puur natuur, ayurvedische en andere gerechten gepost worden. Ook thuis wordt nu zo goed als geen vlees meer gehaald. Mijn vriend is inmiddels flexitarier geworden, of geef het beest een naampje, hij eet zo goed als bijna geen vlees. Misschien als hij lekker nog met z'n vrienden hapje eten is en dat voelt ook voor hem goed.
Ik wil natuurlijk mijn hele omgeving (vooral thuis) bedanken voor het ondersteunen van deze switch. Het is best lastig om je steeds te verantwoorden en ook dat is best vermoeiend. Ik eet in ieder geval precies wat ik wil, wat goed voelt en wat voor mijn lichaam gezond is en ik voel me beter dan ooit!
Natuurlijk vind ik het ook ontzettend leuk om te zien dat er nog steeds 1000 tot 1500 mensen per maand mijn blog bezoeken, leuke mailtjes sturen en reacties geven en daar wil ik jullie ook allemaal voor bedanken.
Heel veel liefs en natuurlijk op een positief nieuwe jaar voor A Passion met heerlijke nieuwe gerechten, gemaakt en geschreven vanuit liefde!
Tuesday, 17 July 2012
Quinoa met panir in ketjap
De laatste paar weken heb ik een overkill gehad aan heerlijke luxe en varierende gerechten. Een inderdaad wat overbodige luxe dus wordt het tijd om weer back to basic te gaan. Mijn lichaam schreeuwt om rijstwafels, fruit, rijstgerechten etc. Dus zullen er wellicht wat minder gevarieerde en luxe gerechten komen maar desalniettemin nog steeds erg smakelijk. Gelukkig heb ik nog een aantal gerechten die ik nog met jullie moet delen, allemaal opgespaard van de afgelopen weken, dus ook deze zullen zo nu en dan tevoorschijn komen. Gisteravond was voor mij wat restjes opmaken uit de koelkast, wat panir en groenten die er nog lag dus daar kwam wel een overheerlijk gerecht uit. Panir in ketjap met groentes en quinoa. Wat heb je hiervoor nodig?
* 2 personen
* 20 minuten
* 1 uur marineren
- 120-150 gram quinoa (te koop bij de natuurwinkel)
- half blok panir in blokjes gesneden van ongeveer 1 bij 1 cm (te koop bij de natuurwinkel)
- ketjap saus
- 4 eetlepels olie
- 1 klein bakje shi take
- 1 groene paprika
- 1 teentje knoflook fijngeneden
- 2 kleine uien gesnipperd
- 2 tl cayennepeper
- 1 tl komijn
- 2 el citroensap
- 2 tl paprikapoeder
Snijd de paprika in reepjes en de shi take in grove stukken. Doe een laagje ketjap saus in een kom en doe hier de olie, knoflook, cayennepeper, citroensap, komijn en paprikapoeder bij. Roer dit goed door elkaar. Voeg hierbij de panir, ui, shi take en paprika en meng dit allemaal door elkaar. Laat dit vervolgens een uur in de ijskast marineren.
Bereid de quinoa volgens bereidingswijze. Verhit een wokpan op hoog vuur en zodra de pan heet is voeg je de panir met groenten en kruiden toe. Je hoeft geen extra olie toe te voegen aangezien dit al in de marinade zit. Roerbak alles voor zo'n 10 tot 15 minuten totdat de marinade wordt opgenomen door de groente en alles lekker knapperig wordt. Serveer de panir met groente naast de quinoa en eet smakelijk!
Subscribe to:
Posts (Atom)