Monday 22 October 2012

Mexicaanse taco's met homemade taco saus



Afgelopen week kwamen er gezellig vrienden eten. Zoals jullie vast wel weten ben ik gek op koken dus kon heerlijk weer even een aantal uur in de keuken staan om m'n best weer te gaan doen. Dankzij mijn ayurvedische opleiding begin ik nu echt de 6 smaken te begrijpen en hoe ik deze het beste kan combineren. Less is more! Soms maak je een overkill aan kruiden en ondanks dat ik echt gek ben op kruiden begin ik de "less is more" smaak veel beter te begrijpen. Bij elke hap die ik neem probeer ik de 6 smaken te proeven en te genieten van de subtiele kruiden. Deze Mexicaans taco's zijn dan ook erg subtiel maar ontzettend lekker gekruid. De homemade taco saus kun je uiteraard een dag van te voren of een paar uur van te voren maken zodat deze nog kan afkoelen. Wat heb je nodig?

* voor 6 personen
* 60 minuten

Voor de taco's

- 3 kopjes basmatirijst
- 1 blikje mais
- 2 zoete puntpaprika's in dunne kleine reepjes gesneden
- 1 bakje vegetarisch rul gehakt
- 1 rode ui gesnipperd
- 2 avocado's geschild en in reepjes gesneden
- taco schelpen
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 klein stukje gember fijngesneden
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl kurkuma
-  verse koriander
- olie of ghee 
- halve citroen in schijfjes gesneden

Kook de rijst volgens bereidingswijze en verhit wat olie of ghee in een diepe pan (diepe koekenpan kan ook). Bereid ook de taco's nog evt. als dat nodig is. Zodra de olie of ghee heet is bak je de gember er 40 seconden in en voeg je vervolgens de komijnzaad toe. Zodra deze gaat springen voeg je de ui en paprika toe en bak het geheel ongeveer 7 tot 8 minuten op middelmatig vuur. Voeg de knoflook toe en bak deze 2 minuten mee en voeg vervolgens de komijnzaad, kurkuma, korianderpoeder, cayennepeper en paprikapoeder toe en breng het nog wat op smaak met peper en zout. Roer alles goed door elkaar en laat de kruiden dan nog 2 minuten meebakken. Voeg het vega gehakt toe en de rijst, bak deze nog 4 minuten mee en voeg hierna de mais toe en bak deze ook nog 2 minuten mee. Serveer het rijst mengsel in de taco schelpen, doe hier stukjes verse avocado en verse koriander bij voor de frisheid en besprenkel de gevulde taco's met een klein beetje verse citroen.

Voor de homemade taco saus:

- 1 pak gezeefde tomaten
- 4 Spaanse pepers zeer fijngesneden, evt. zaadjes eruit halen naar behoefte
- verse koriander gesneden
- snufje zout
- snufje suiker
- 1 tl komijnpoeder
- 1 ui zeer fijngesneden
- 3 teentjes knoflook zeer fijngesneden
- 1 eetlepel citroensap
- zonnebloemolie

Verhit wat olie in de koekenpan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Zet vervolgens het vuur ui en doe de gezeefde tomaten met de Spaanse pepers in een kom en mix het geheel met de staafmixer glad. Voeg de tomaten en pepers aan het knoflook ui mengsel toe en verwarm het samen in de pan. Voeg vervolgens wat zout, suiker en de komijnpoeder toe en laat het geheel op laag vuur voor 20 minuten pruttelen. Voeg op het laatst wat citroensap toe en de gesneden koriander en laat het afkoelen. Nadat het is afgekoeld kun je het afgesloten nog zeker 1 tot 2 weken in de koelkast bewaren. Serveer de frisse tacosaus bij de gevulde taco schelpen.

No comments:

Post a Comment