Monday, 25 June 2012
Spaghetti con melanzane e pomodoro
Als klein kind at ik nooit groente. Ik luste het niet, vond het vies en hoefde het gelukkig ook nooit te eten. Melanzane (zoals mijn ouders dat altijd zeiden) vond ik altijd heerlijk. Maar dat was ook het enige wat ik heerlijk vond. Het is achteraf best wel grappig om te zien maar tot voor kort (ik denk nu ongeveer 3 jaar geleden) ben ik echt gek geworden op groentes. En nu als pesco-vegetarier is dat het enige wat ik nu nog bijna eet. Heerlijk groentes in alle soorten kleuren en maten, gekruid en gebakken, als hoofdgerecht of voorgerecht. Toch blijft dat kleine meisje nog steeds en zeker ook met regelmaat vragen om die heerlijke aubergines!! (Melanzane op z'n Italiaans) Dus die geef ik haar dan ook! Wat heb je nodig voor deze simpele pasta?
* 3 personen
* 20 minuten
- spaghetti
- 1 aubergine
- 3 roma tomaten
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- een handjevol basilicum blaadjes gescheurd
- olijfolie
- evt Parmezaanse kaas
Kook de spaghetti volgens bereidingswijze. Verhit een klein laagje olijfolie in een hapjes pan en bak hierin op laag vuur de knoflook 2 minuten. Snijd ondertussen de tomaten in partjes en bak deze met de knoflook mee op laag vuur. Breng dit wat op smaak met peper en zout en laat dit voor 20 minuten pruttelen op laag vuur. Verhit vervolgens een klein laagje olijfolie in een koekenpan. Snijd de aubergine in blokjes en bak dit voor zo'n 10 minuten op middelmatig vuur lichtbruin. Voeg direct wel wat zout toe. Als de aubergine blokjes lekker gebakken zijn laat deze dan even uitlekken op wat keukenpapier (zodat het papier de olie erin opneemt). Roer vervolgens de aubergines door de tomaten en verwarm dit nog een kleine 5 minuten samen. Serveer bij de spaghetti de tomaten aubergine saus, strooi wat basilicum en Parmezaanse kaas erover en eet smakelijk!
Labels:
Pasta
Thursday, 21 June 2012
Mozzarella Caprese
Afgelopen week ben ik in Rome geweest. Een stad die veel voor mij betekent en niet alleen vanwege het overheerlijke en culinaire eten maar vooral omdat mijn ouders elkaar hier hebben ontmoet. Het was al een lange tijd geleden dat ik in Rome was geweest en ik was eigenlijk helemaal vergeten hoe lekker ik het eten daar vindt. Je begrijpt natuurlijk dat ik de aankomende paar weken weer lekker veel pasta's en Italiaanse schotels ga eten met veel heerlijk Italiaanse wijn. Gisteravond ben ik begonnen met de mozzarella caprese. Wat heb je nodig voor dit heerlijke gerecht?
* 1 persoon
* 10 minuten
- 1 bol buffel mozzarella
- 2 stevige en rijpe tomaten
- een aantal basilicum blaadjes
- goede Italiaanse olijfolie (vaak zijn dit de Italiaanse merken die je bij de traiteur haalt of bij sommige supermarkten)
- grof zeezout
Snijd de mozzarella en tomaten in stevige plakjes en leg deze om en om op een bord. Druppel hier wat olijfolie overheen zodat de smaak goed intrekt. (ik denk dat je ongeveer per bord 3 eetlepels olijfolie nodig hebt). Bestrooi vervolgens subtiel met wat grof zeezout en breng op smaak met wat peper. Serveer de basilicum blaadjes boven op. Eet smakelijk!
Labels:
Salade,
Tapas/Mezzes
Thursday, 7 June 2012
Heerlijke bumbu Bali!
Wat had ik graag gewild dat ik heerlijk Indonesisch kon koken. Met een Molukse vriend zou je verwachten dat er wellicht wat meer gerechten dan Nasi Goreng konden worden gemaakt in huis. Helaas valt dat toch wat tegen, maar een goede smaak heeft hij wel. Afgelopen weekend bij Taste of Amsterdam konden we proeven bij Kumar's, een Maleisische man met heerlijke currys, bumbu's en chutneys allemaal uit India, Indonesie en Thailand. En ze smaakten werkelijk verukkelijk! Dus hebben we uiteraard een aantal potjes meegenomen en hebben we gisteren heerlijke gele rijst gegeten met heerlijke bumbu Bali, je waant je daadwerkelijk bijna in Bali.
Wat heb je nodig?
* 2 personen
* 30 minuten
- Kumars Bumbu Bali (zie onderaan)
- Kumars Bumbu voor rijst: galangal en turmeric
- 350 gram sperzieboontjes, uiteinde eraf en gehalveerd
- een klein bakje tauge
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- olijfolie/zonnebloemolie/kokosboter
- vegetarische kip (ik heb die van de vegetarische slager gebruikt)
- basmati rijst
Kook de rijst volgens bereidingswijze en voeg per 250 gram rijst, 3 eetlepels bumbu voor rijst toe. Roer dit er door heen en kook de rijst verder. Verhit wat olie in een hapjespan en bak hierin 2 minuten de vega kipstukjes gaar. Doe de bumbu Bali erbij (ongeveer 1/3 van het potje) en bak dit wat mee. Doe hier nog 1 kopjes water bij en laat het lekker voor 10 minuten sudderen. Doe vervolgens wat olie in 1 of 2 koekenpannen (afhankelijk of je de groentes samen wilt bakken) en roerbak de sperzieboontjes en tauge op hoog vuur. Doe 1 teentje fijngesneden knoflook bij de boontjes, de ander bij de tauge en breng op smaak met wat peper en zout. Als de groentes samenbakt doe beide knoflookteentjes hierin. Bak het voor een volle 5 minuten op hoog vuur klaar. Roer de rijst nog wat doorelkaar en serveer met de bumbu Bali en de heerlijke knapperige groenten. Eet smakelijk!
Voor meer info over Kumars:
http://www.kumars.nl/
Voor meer info over de Vegetarische slager:
http://www.devegetarischeslager.nl/
Wednesday, 6 June 2012
Frisse salade met gebakken desem
Afgelopen weekend was ik bij Taste of Amsterdam waar ik heerlijke gerechtjes heb gegeten, heerlijke spulletjes heb gekocht voor in de keuken en ook heerlijke dressings heb gevonden. De dressing wilde ik uiteraard snel eens uitproberen en heb gisteren dus een heerlijke simpele geitenkaas salade gemaakt met wat gebakken desem als knapperige bite. Wat heb je nodig?
* 2 personen
* 10 minuten
- krulsla melange of een ander soort sla
- mosterd dressing (je kunt uiteraard ook andere smaken dressing gebruiken, of zelf op smaak brengen)
- 6 stukjes geitenkaas (bettine)
- 10 dadels
- 14 walnoten
- kwart appel (Granny Smith)
- desem brood (evt.)
- boter of olie
Doe de sla in diepe borden en druppel hier ongeveer 2 el dressing door. Kruimel per bord 3 geitenkaasjes over de sla. Breek de walnoten met de hand en verstrooi deze ook gelijkmatig over de borden. Snijd de dadels in kleine stukjes, haal evt de pit er uit en verdeel deze ook over de borden. Snijd de appel in dunne schijfjes en verdeel deze ook over de borden. Doe hier nog per bord 3 tot 4 el dressing bij. Verhit vervolgens wat boter of olie in een koekenpan en leg hierin de desem broodjes en bak deze aan weerszijde knapperig. Tijdens het omdraaien evt wat extra boter of olie toevoegen. Serveer met de heerlijke frisse salade.
Eet smakelijk!
Tuesday, 5 June 2012
Vega spiesjes met aardappels uit de oven
Ik had stiekem wel weer zin in een barbecue, maar helaas liet het weer het niet echt toe. Buiten dat zijn we sinds januari verhuist naar een huis met een goede tuin..alleen die moeten we nog goed opknappen, dus echt barbecue-en bij ons thuis is nu ook wat lastiger. Maar een goed alternatief is de grillpan. Dus ben ik heerlijke spiesjes gaan rijgen en grillen op de hete grillpan met kruidige aardappelen uit de oven. Wat heb je nodig?
* voor 2 personen
* 40 minuten
Voor de oven aardappels
- 8 aardappels
- 3 el olijfolie
- 1 el tijm
- 1 takjes rozemarijn (enkel de naaldjes)
- grof zeezout
- 6 knoflooktenen ongepeld, met de losse velletjes er vanaf.
Verwarm de oven alvast op 200 graden. Was de aardappels met schil en al onder de kraan en snijd deze in partjes. Leg deze in een ovenschaal en roer hier de olijfolie door zodat alle aardappels bestrijkt zijn met de olie. Voeg de kruiden erdoor, het groffe zeezout en breng het op smaak met wat peper. Roer alles nog eenmaal goed door elkaar, verdeel de ongepelde knoflooktenen ertussen en verwarm de aardappels voor 30 minuten in de voorverwarmde oven. Schep tussendoor de aardappels 1 keer om. Begin ondertussen met de spiesjes.
Voor de vega spiesjes
- 12 vegetarische gehaktballetjes
- 2 paprika's (kleur naar keuze, ik heb geel en groen gedaan) in partjes
- 1 rode ui in flinke partjes gesneden
- 3 cherrytomaatjes gehalveerd
- 8 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 el tijm
- 1 el cayennepeper
Week alvast wat sateprikkers in water. Doe de olie met de tijm, knoflook en cayennepeper in een kom en roer alles door elkaar. Breng op smaak met wat zout. Leg hierin de vegaballetjes en de groentes en laat het een kleine 10 minuten marineren. Rijg 1 voor 1 de groentes en balletjes aan een sateprikker in volgorde naar keuze. Ik ben begonnen met de ui, paprika, balletje, paprika, balletje en als hoedje een tomaatje. Doe dit bij alle sateprikkers totdat het op is. Ik had er een stuk of 6. Verhit vervolgens de grillpan en grill hierin de spiesjes. Je kunt er nog wat marinade overheen doen zodat dit nog lekker meegrilt. Grill op hoog vuur ongeveer 10 minuten, keer tussendoor een aantal en serveer vervolgens met de aardappels uit de oven en evt. verse knoflook saus.
Eet smakelijk!
Monday, 4 June 2012
Indiase groente tafel
Heel af en toe heb ik zin om lekker uitgebreid te koken..heel af en toe:-). Meestal ben ik 30 tot 45 minuten bezig met koken en start ik direct na het werken of de yoga om dan een heerlijke maaltijd te bereiden. Soms heb ik zin in bepaalde dingen en dan doe ik nog eens extra mijn best. Dat was dus zo met deze Indiase groente tafel, ik had zin in Indian food en ben dus heerlijk verschillende gerechten gaan maken. Ik heb een heerlijke linzenpuree gemaakt, broccolli-bloemkoolschotel, verse mango chutney, komkommer raita en homemade chappati's. Dit alles kun je heerlijk serveren met rijst! Wat heb je nodig voor deze tafel of de kleine gerechtjes ervan? Belangrijk om te weten is dat met Indiaas eten, het een dag erna op zijn allerlekkerst is, want dan zijn alle kruiden ingetrokken. Deze gerechten zijn in combinatie met alles voldoende voor 5 tot 6 personen. Als je alleen de bloemkool-broccoli schotel eet met de rest of de linzenpuree dan moet dit voldoende zijn voor 3 tot 4 mensen.
Voor de broccoli-bloemkool schotel
* 5 tot 6 personen
* 30 minuten
- halve broccoli
- een pak bloemkool roosjes
- zonnebloemolie
- 3 tl kerriepoeder
- 3 tl paprikapoeder
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 ui in ringen gesneden
- 1 tl komijn
- 3 tl kurkuma
- 1 tl korianderzaad
verhit een laagje olie in een diepe hapjespan of soeppan. Doe hierin de ui, knoflook en alle kruiden en laat het lekker bakken op middelmatig vuur voor 10 minuten. Doe de broccoli en bloemkool erbij en bak deze zeker zo'n 15 minuten mee. Voeg evt om wat extra saus aan te maken wat water toe en verwarm dit goed mee. Breng op smaak met peper en zout. Serveer heerlijk met rijst, brood, en chutney.
Voor de linzenpuree
* 5 tot 6 personen
* 40 minuten
- kwart zak rode linzen
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 8 cherrytomaatjes in partjes
- 3 el milde curry van Patak's (te vinden in de supermarkt)
- zonnebloemolie
Kook de rode linzen volgens bereidingswijze. Voeg de olie ondertussen in een diepe hapjespan en bak hierin de ui en knoflook op middelmatig vuur. Doe dit voor ongeveer 10 kleine minuten, voeg de curry toe en bak deze mee voor 5 minuten. Voeg vervolgens de tomaatjes toe en bak dit geheel voor 10 minuten nogmaals. Als de linzen zijn afgegoten voeg dan de linzen toe in de pan en bak dit geheel nog 10 minuten. Serveer het met de andere gerechten. Wil je dit de volgende dag opwarmen, doe dan wat extra water erbij. Dit kun je ook al eerder doen als je merkt dat de linzenpuree wat te droog wordt. Doe zoveel water erbij als nodig is, dit kan dus ook evt. al bij de eerste keer dat je het maakt. Het mag niet te droog zijn en mag lekker een zachte puree worden. Roer het water er wel goed door heen.
Voor de mango chutney
* voor 5 tot 6 personen
* 20 minuten
- 1 mango in stukjes gesneden
- 1 rode ui in stukjes gesneden
- 2 el zonnebloemolie
- 1 tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl korianderzaad
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui en mango voor 20 minuten op middelmatig vuur. Doe ondertussen de kruiden erbij en bak het geheel goed door. Brengt op smaak met wat peper en zout. Serveer met de andere Indiase gerechten. Heerlijk voor een kruidige maar zoete smaak.
Voor de komkommer raita
* voor 5 tot 6 personen
* 5 minuten
- een half pakje yoghurt (magere of halvolle)
- een halve komkommer geraspt
- 1 tl komijn
Mix alle ingrediƫnten door elkaar, breng wat op smaak met peper en zout en serveer als heerlijke frisse mix bij de andere gerechten.
Voor de homemade chappati's
- 4 kopjes bloem
- 6 kopjes warm water
Voeg dit in een kom en mix het met de handen glad. Doe wat extra water erbij als het nog te dik is. Strooi wat bloem op het werkblad, doe dit elke keer zodat het niet blijft plakken. Maak kleine bolletjes van het deeg en maak deze rond met de deegroller of een fles. Bak deze aan beide kanten in een droge koekenpan voor 10 minuten en serveer met het eten. Je kunt ook evt wat olie in de koekenpan doen zodat het oliebroodjes worden. Doe er dan wel een scheut olie bij. Dit is wel wat machtiger, dus je kunt het beste de laatste met olie doen ter variatie. Eet smakelijk!
Deze gerechten kun je heerlijk serveren met Basmati of Pulau rijst.
Subscribe to:
Posts (Atom)