Thursday, 27 September 2012

Tikka Masala met kruidige rijst



Eigenlijk ben ik zelf een echte fan van het zelf maken van currys, kruiden, sauzen etc. Maar soms is het wat praktischer om gewoonweg heerlijk wat uit een potje te maken. En ook dat wil ik graag met jullie delen. In de meeste kant en klare sauzen/pasta's etc zitten veel E nummers, ook daar ben ik niet echt een fan van. Gelukkig komen er in deze tijd steeds meer natuurwinkels en daar vind je soms ook heerlijke sauzen uit potjes zonder E nummers en nog van biologische teelt ook. Ik had al een tijd een potje van GEO Organics staan, een heerlijke tikka masala en die moest toch echt een keertje gebruikt worden. Dus besloot ik een tikka masala met panir, groenten een een zelf gekruide rijst te maken. Dat dan weer wel:-)

* 4 personen
* 40 minuten

- basmati rijst
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel koriander
- 3 eetlepels ghee of zonnebloemolie
- een half blokje panir van de natuurwinkel in kleine vierkantjes gesneden
- een halve broccoli en daar de roosjes van
- 5 aardappels in partjes gesneden
- tikka masala pasta van GEO Organics http://www.seriouslyorganic.co.uk/
- 4 tomaten in kleine stukjes gesneden
- 250 ml kokosmelk

Doe de tikka masala pasta in een kom en leg hier de panir en broccoli in en laat dit ongeveer 2 uur marineren. Kook de aardappels 10 minuten in ruim koken water en giet deze vervolgens af. Verhit vervolgens 2 eetlepels Ghee of olie in een diepere pan en laat dit heel heet worden. Als het heet is voeg je de gemarineerde panir en broccoli toe en bak dit 5 minuten op hoog vuur. Voeg de tomaten toe en bak deze 10 minuten op midden tot hoog vuur mee en roer dit tussendoor. Voeg de kokosmelk toe en de aardappels en roer dit nog 5 minuten op hoog vuur en laat het hierna 20 minuten op laag vuur sudderen met een deksel erop. Als het tussendoor te droog wordt kun je wat extra water erdoor doen en wat roeren. Verhit vervolgens de laatste eetlepel ghee in een rijst pan en doe hier de koriander en kurkuma bij, meng dit goed en breng wat op smaak met peper en zout en voeg de rijst toe. Doe hier dan wat water bij en bereid de rijst volgens bereidingswijze. Serveer de kruidige en geurige rijst met de tikka masala groenten. Deze schotel smaakt de volgende dag nog beter omdat dan alle kruiden zijn ingetrokken. Eet smakelijk!
 

Tuesday, 25 September 2012

Spinazie Quesadillas met guacamole



Vorige week hadden we bij mijn opdrachtgever een volle dag met alle collega's. Vergaderen, evalueren en teambuilding. Aan het einde van de dag zou iedereen wat meenemen zodat we s'avonds heerlijk samen konden eten. 1 van mijn collega's had quesadillas meegenomen. Ontzettend lekker en dat gaf mij ook weer eens inspiratie om thuis eens quesadillas te gaan maken. Weliswaar op mijn eigen manier maar met de uitkomst dat ze ook zo lekker waren. Wat heb je nodig voor deze spinazie quesadillas?

* 2 tot 3 personen
* 25 minuten

- 6 tortilla's
- geraspte jonge kaas
- 10 handjesvol verse spinazie grof gesneden
- een bakje champignons in partjes gesneden
- 1 uitje gesnipperd
- 1 eetlepel cajun kruiden
- 2 rijpe avocado's
- het sap van en halve citroen
- 1 el gedroogde chilipeper
- evt. sweet chili saus
- zonnebloemolie

Begin alvast met de guacamole door de avocado's in stukjes te snijden en alles helemaal te prakken. Doe hier het citroensap en de chilipeper door en breng het nog wat op smaak met peper en zout. Meng alles goed door elkaar. Je kunt nog evt een teentje knoflook fijnsnijden en erdoor doen, zelf vind ik dat wat te sterk en gebruik bij voorkeur wat knoflookpoeder om nog wat extra spice te geven. Zet de guacamole even apart. 

Verhit vervolgens wat olie in een koekenpan en bak hierin de ui op hoog vuur voor 5 minuten. Blijf tussendoor roeren. Voeg de champignons en de cajun kruiden toe en bak deze 3 volle minuten mee. Voeg daarna de spinazie toe, je kunt dit beetje bij beetje doen totdat alles slinkt. Bak het geheel nog even 2 minuten door. Verhit vervolgens een grillpan en leg hier alvast 1 tortilla op. Doe hier royaal wat kaas over en verdeel het spinazie mengsel over de kaas. Strooi hier nog wat extra kaas overheen zodat de tortilla die je er straks bij doe goed blijft zitten en leg een lege tortilla op de laatste laag kaas. Druk deze goed aan en verwarm voor ongeveer 5 minuten in de grillpan. Let op dat de onderkant niet verbrand. Vervolgens draai de quesadilla om zodat de andere kant ook 5 minuten kan grillen. Snijd de quesadilla in 4 stukjes, besprenkel wat sweet chili saus erover heen en serveer met de guacamole.

Friday, 21 September 2012

Gegrilde groentes met aardappel-geitenkaaspuree en zoete mosterdsaus



Ik had nog laatst van mijn Hollands Bordje Ayurveda heerlijke bieslook over en ik was ook zo weg van die combinatie met mosterd-vijgen roomsaus, aardappel puree en groentes. Dus besloot ik gisteravond deze heerlijke zoete mosterdsaus weer te maken met een andere soort aardappelpuree en gegrilde groentes. Wat heb je nodig voor dit heerlijke gerecht?

* 2 personen
* 40 minuten

- 2 stuks witlof
- 8 roosjes van een broccoli
- 7 grote aardappels geschild (kruimig)
- 2 ronde stukjes geitenkaas (bijvoorbeeld van Bettine, vega gestremd)
- 100 ml soja room
- 3 theelepels vijgen mosterd
- 3 handjesvol bieslook fijngesneden
- sojamelk
- half blokje groentebouillon

Kook de aardappels ongeveer 25 minuten in ruim kokend water. Verhit de soja room in een klein steelpannetje en doe hier ongeveer 100 ml water bij. Voeg het groentebouillon blokje toe en roer alles goed door zodat deze smelt. Voeg de vijgen mosterd en bieslook toe en wat peper en zout en verwarm deze tussendoor roerend 10 minuten. Verhit ondertussen een grill pan en snijd de witlof in 4, dus totaal 8 stukjes en grill deze samen met de broccoli roosjes aan beide kanten. Doe dit ongeveer 10 minuten zodat ze lekker knapperig zijn. 

Giet de aardappels af en prak deze met een vork fijn. Voeg hier de geitenkaas en sojamelk toe en roer alles goed door zodat het een zachte aardappelpuree wordt. Breng nog wat op smaak met peper en zout en roer alles goed door. Serveer de zoete mosterdsaus over de gegrilde groentes. Eet smakelijk!

Thursday, 20 September 2012

Rigatoni con funghi al vino bianco



Een heerlijk typisch Italiaanse gerecht met overheerlijke paddenstoelen in een romige witte wijn saus. Ik ben ook echt zo'n pasta-lover. Ben gek op pasta's, sausjes, mixjes, groentes en kruiden en het liefst allemaal homemade. Het is jammer dat pasta's niet altijd even makkelijk te verteren zijn. Sinds een periode van 3 maanden ben ik nu overgestapt op speltpasta. Een stuk makkelijker te verteren en nog steeds very jummie! Gisteravond kwam ik thuis na een paar drukke dagen hard werken en volle dagen bezig zijn. Ik had dan ook trek in een wat stevige maaltijd die makkelijk te bereiden is. Het werd deze heerlijk typical Italian pasta:

* 2 tot 3 personen
* 20 minuten

- spelt rigatoni (te vinden bij o.a. de Ekoplaza)
- 200 ml soja room
- 3 handjesvol fijngesneden knapperige peterselie
- 1 bakje (kastanje) champignons
- 1 bakje shi take of oesterzwammen
- 4 teentjes knoflook fijngesneden
- een scheutje droge witte wijn
- een scheutje zonnebloemolie

Kook alvast het water voor de pasta. Snijd de paddenstoelen in partjes. Je kunt wat schijfjes snijden, grotere en kleinere partjes zodat je verschillende formaten hebt. Verhit vervolgens een scheutje zonnebloemolie in een hapjespan en bak hierin de paddenstoelen. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak alles in een kleine 10 minuten op middelmatig vuur. Bereid de pasta volgens bereidingswijze. Voeg de peterselie bij de paddenstoelen toe en bak deze nog 2 minuten op hoger vuur. Voeg vervolgens de soja room toe en roer alles goed door. Doe hier het scheutje witte wijn bij en verwarm alles nog een kleine 5 minuten. Serveer deze paddenstoelen saus over de heerlijke warme rigatoni.

Wednesday, 19 September 2012

Desem tosti met geitenkaas en kastanjechampignons



Ook dit gerecht was een inspiratie van het Costa del Soul festival. Terwijl ik dacht laat ik lekker ongezond een patatje halen, bleken er gelukkig heerlijke eettentjes te zijn met vega gyros, desem tosti's, raw food bar's etc. Het was een heus eetfestijn:-) Doordat ik zo goed als bijna geen brood meer eet, eet ik zo nu en dan nog wel eens desem brood, gezond en lekker welteverstaan. Dus besloot ik afgelopen week een desem tosti met kastanje champignons te maken. Ontzettend lekker en weer eens wat anders dan de gewoonweg kaas tosti's :-) Wat heb je nodig?

* Voor 2 broodjes
* 10 minuten

- 2 plakjes desembrood naar keuze: speltdesem, meergranendesem, etc.
- zachte geitenkaas (ongeveer 1,5 blokje van het merk Bettine - vega gestremd) 
- 3 kastanjechampignons
- gedroogde thijm

Verwarm het tosti apparaat alvast. Smeer het desem brood in met de zachte geitenkaas en snijd de champignons in partjes. Leg deze over de geitenkaas en verstrooi royaal wat gedroogde thijm hierover. Leg het andere plakje desem erop en druk goed aan zodat er niets uitvalt. Leg de tosti in het tosti apparaat, ongeveer 5 minuten en eet smakelijk!

Monday, 17 September 2012

Broodje Gyros



Wat voor een inspiratie een festival wel niet kan geven. Afgelopen zaterdag was ik op Costa del Soul. Een jaarlijkse traditie om daar de zomer mee af te sluiten en samen met vrienden te genieten van meestal goed weer, lekkere muziek en veel gezelligheid. Dit jaar was het heerlijk droog en ook vrij vernieuwd waardoor er veel te zien, te doen en te eten was. Ik kwam aan en had erge trek en wilde dus wat eten. Bijna had ik bij de snackbar op het feest een patatje gegeten, totdat ik 1 minuut later heerlijke andere barretjes tegenkwam, tosti barretjes met desem brood, raw food bar met heerlijk fruit en raw chocolate en een overheerlijke stand van Vleesch Noch Visch, waar ze heerlijke vega gyros serveerder. De Griekse specerijen kwamen je tegemoet, dus de keuze was makkelijk! Vandaag zou ik in ieder geval iets halen bij deze heerlijke standjes! Uiteindelijk had bijna iedereen een vega gyros gehaald, het was zo lekker, dus ik mocht niet achterblijven:-) Dit was meteen inspiratie om greek van de Vegetarische Slager thuis te halen en heerlijk te eten met verse tzatziki op dikkere tortilla broodjes. Wat heb je nodig?

* 4 personen
* 30 minuten 

- greek van de Vegetarische Slager (te vinden bij Ekoplaza, Jumbo) voor meer info zie: http://www.devegetarischeslager.nl/ 
- cordita's, pita's, tortilla's naar keuze
- gyros kruiden
- Griekse yoghurt
- halve komkommer
- tzatziki kruiden 
- sla naar keuze
- 1 rode ui in ringen gesneden
- 2 tomaatjes in partjes gesneden
- olijfolie

Doe 250 ml yoghurt in een kom en voeg de tzatziki kruiden toe. Rasp de komkommer en voeg deze ook toe. Vaak moeten de kruiden evt nog intrekken dus het is handig hier als eerste mee te beginnen. Je zou de tzatziki ook een dag van te voren kunnen maken. Je kunt het als je het binnen een uur eet buiten de koelkast laten staan en wat op kamertemperatuur laten komen. Doe vervolgens een klein laagje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de greek. Dit vega vlees is wel al gekruid maar voor dat extra beetje spice en smaak kun je nog wat extra gyros kruiden toevoegen. Bak dit alles op hoog vuur zo'n 6 minuten. Je kunt de broodjes verwarmen in dezelfde pan naast de gyros. De broodjes krijgen hierdoor een heerlijke smaak. Smeer een broodje royaal in met de tzatziki en leg de gyros, de sla, tomaat en ui erbij en verdeel nog evt. wat extra tzatziki erover. Heerlijk met ovenaardappeltjes, frietjes of gewoon weg zo op een bordje!

Wednesday, 12 September 2012

Hollands bordje Ayurveda style!



Vandaag wilde ik mijn bio aardappeltjes opmaken en wilde dus iets bedenken met aardappel puree. De afgelopen dagen heb ik veel masterchef Australia gekeken en leer hierdoor steeds beter smaken, ingrediƫnten en kruiden te combineren. Ook probeer ik steeds meer de seizoensgroenten en ingrediƫnten te eten. Dus besloot ik er bloemkool bij te eten wat zo goed als het hele jaar te verkrijgen is. Ik heb uiteindelijk een heerlijk zacht gerecht gemaakt met vega gehaktballetjes, bloemkool in een mosterd-vijgen roomsaus met een zachte aardappelpuree. Wat heb je nodig?

* 2 tot 3 personen
* 45 minuten

- aardappels geschild
- bloemkool roosjes
- 1 pak vega gehaktballetjes
- 1 pakje sojaroom (250 ml)
- 6 handjes vol fijngesneden bieslook
- 3,5 tl vijgen-mosterd (te halen o.a. bij de Ekoplaza)
- een half groente bouillon blokje
- 200 ml sojamelk
- naar keus evt. wat soja boter
- een snufje nootmuskaat
- 4 el zonnebloemolie

Kook de aardappels ongeveer 15 minuten in ruim kokend water. Voeg hier de laatste 10 minuten de bloemkool toe. Doe ondertussen de sojaroom in een kookpan en doe hier het groentebouillon blokje bij en kook dit een paar minuten op laag vuur. Roer dit tussendoor goed. Voeg de vijgenmosterd bij de room en kook deze nog een paar minuten mee. Voeg hierna ongeveer 3 handjesvol bieslook toe en breng op smaak met wat peper en zout. Roer alles steeds wat door en verwarm dit geheel nog 5 minuten op laag vuur.

Verhit vervolgens een koekenpan met wat zonnebloemolie en bak de vega gehaktballetjes hierin klaar. Leg vervolgens de bloemkool apart van de aardappels en prak de aardappels op een heel klein laagje vuur in de pan. Giet hier de sojamelk door en evt de boter en prak alles goed met een mixer of vork zodat de klontjes verdwijnen. Doe de bieslook erdoor en de nootmuskaat en breng ook de aardappelpuree op smaak met wat peper en zout. Roer alles goed door elkaar. Serveer vervolgens de aardappelpuree naast de gehaktballetjes en de mosterd-vijgen roomsaus royaal over de bloemkool heen. Eet smakelijk!

Monday, 10 September 2012

Mediteraanse Aubergine Salade



Nadat ik afgelopen week ben teruggekomen van vakantie heb ik aardig wat mensen over de vloer gehad die zijn komen lunchen, dineren etc. Ik wilde dus eten maken waarbij ik niet iedere dag hele nieuwe dingen hoefde te koken dus besloot ik heerlijk hummus te maken met verschillende soorten broden en dit heb ik steeds verder uitgebreid met o.a. falafel, home made knoflook saus en ook een nieuwe aubergine salade. Heerlijk te eten met brood, als mezze, of dus bij de falafel of vega kebab. Wat heb je nodig?

* 2 tot 3 personen
* 20 minuten

- 1 aubergine
- tomaten
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 2 handjesvol peterselie fijngesneden
- 0,5 el komijnpoeder
- 1 el koriander (ketoembar)
- 0,5 el paprikapoeder
- 0,5 el chilipoeder
- 4 el sap van een verse citroen
- zonnebloemolie

Verhit ongeveer 6 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan. Snijd de aubergine in de lengte door de helft en snijd hier weer dunnen plakjes van. Bak deze 5 minuten op middelmatig vuur in de koekenpan. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes en voeg deze na de 5 minuten toe. Bak alles nog 5 minuten extra. Voeg de kruiden: knoflook, komijn, koriander, paprikapoeder, chilipoeder en peterselie toe en bak alles nog op laag tot midden-hoog vuur voor 10 minuten. Blijf ondertussen continu omscheppen. Je kunt de salade zowel warm als koud serveren en verdeel het citroensap voor het serveren door de auberine salade. Heerlijk met pitabroodjes, falfel, hummus, als bijgerecht of gewoonweg om in te dippen. Eet smakelijk!