Thursday, 25 October 2012

Spaghetti Alfredo (Gluten en Tarwe vrij)



Sinds 2 weken nu ongeveer heb ik de Iphone 5. Iets waar ik ontzettend blij mee ben, maar het is de eerste Iphone die ik heb en moet dus erg wennen aan alle high tech dingen, de apps, etc. De eerste app die ik er op heb gezet buiten whatsapp is natuurlijk Instagram. Foto's romantischer maken, bewerken en blijkbaar kun je nog volgen en liken ook. Dus best een leuke app. Ik volg natuurlijk allemaal vega en yoga mensen en tussen de foto's door die ik aan het bekijken was zag ik een heerlijke pasta gerecht: pasta alfredo. Deze bleef steeds in mijn hoofd zitten, dus je snapt het al... die moest en zou ik maken. Gisteren heb ik daar heerlijk de tijd voor gehad en de uitkomst was ontzettend smakelijk! Wat heb je nodig?

* 2 personen
* 20 minuten

- 100 gram roomboter
- 100 gram sojaroom
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 2 handjesvol verse peterselie
- snufje nootmuskaat
- speltpasta naar keuze, ik heb spelt spaghetti gebruikt

Kook de pasta volgens bereidingswijze en terwijl de pasta aan het koken is smelt je de boter in een klein pannetje. Zodra deze gesmolten is voeg je de kaas en room toe en breng je het aan de kook. Blijf tussendoor steeds roeren. Breng het wat op smaak met wat peper en een snufje nootmuskaat, roer door en voeg als laatst 1 handjevol peterselie erdoor. Schep de alfredo saus door de spaghetti en serveer nog een handjevol verse peterselie over de borden. 

Wednesday, 24 October 2012

Panir kebabs met gegrilde mais in een Marokkaanse chermoula marinade



Dit was voor mij voor het eerst weer een echt nieuw gerecht en hij was ontzettend heerlijk. Ben er gelukkig erg tevreden over hoe het is uitgewerkt. Voor wat grotere eters kun je er inderdaad lekker wat rijst, couscous of quinoa bij doen. Voor mij was deze perfect zo. Wat heb je nodig?

* 2 tot 3 personen
* minimaal 1 uur van te voren marineren
* 15 minuten

- 2 suikermais evt in grote schijfjes gesneden
- 1 groot blok panir in blokjes gesneden
- 2 rode uien breed gesneden
- 2 rode paprika's in vierkantjes gesneden
- zonnebloemolie
- 2 eetlepels vers geperst citroen sap
- 1 tl komijn poeder
- 1 tl chilipoeder
- handjevol verse koriander
- 2 teentjes knoflook fijngesneden

Doe een klein laagje olie in een grote kom en voeg hier de knoflook, komijn, citroensap en chilipoeder toe. Breng dit wat op smaak met peper en zout en voeg de verse koriander toe. Roer alles goed door elkaar en doe de mais, panir, ui en paprika hierin en mix alles goed. Laat dit minimaal 1 uur marineren, langer mag uiteraard ook zodat de smaken goed intrekken. 

Verhit een grillpan op hoog vuur en grill de mais en zowel de groentes en panir in de grillpan. Je kunt de groentes en panir vooraf op een sateprikker doen, de sateprikkers moet je vooraf dan wel even een half uur in water leggen zodat ze niet verbranden. Uiteraard kun je ook de panir en groentes er later op rijgen. Grill alles ongeveer 10 minuten op hoog vuur aan alle kanten. Serveer de gemarineerde kebabs en mais evt met een pittige saus of een verse knoflook saus. Eet smakelijk!

Tuesday, 23 October 2012

Paddenstoelen soep met paddenstoelen crostini



Gek ben ik op alles wat met paddenstoelen te maken heeft. Soep, beleg, gevulde, gegrilde, door pasta's en rijstschotels en je kunt het nog zo gek niet bedenken. Ik had nog champignons thuis en wilde deze graag opmaken, dus al snel kwam ik op een vernieuwd receptuur met een heerlijke crostini. It's all about mushrooms! Wat heb je nodig?

* 3 personen
* 30 minuten

- 1,5 bakje champignons
- 1 bakje oesterzwammen
- 1 bakje shi takes
- handjevol verse thijm
- handjevol verse peterselie gesneden
- 4 teentjes knoflook fijngesneden
- 700 ml groentebouillon of bospaddenstoelen bouillon
- 1 rode ui gesnipperd
- sojaroom naar keuze
- zonnebloemolie 
- brood naar keuze, ik heb desem wit brood gebruikt

Verhit wat zonnebloemolie in een soeppan en bak hierin de ui en 2 teentjes knoflook glazig in 5 tot 7 minuten. Snijd ondertussen de paddenstoelen grof en voeg 3/4 van de paddenstoelen in het knoflook ui mengsel en bak deze 5 minuten mee zodat uiteindelijk vocht uit de paddenstoelen komt. Voeg de thijm toe en breng op smaak met wat peper en zout en bak alles nog 1 minuut roerend door. Voeg vervolgens de bouillon door, je kunt ook het water los toevoegen en een bouillonblokje toevoegen en breng het geheel aan de kook. Zodra alles kook zet je het vuur lager en laat je het 15 minuten door pruttelen. Verhit vervolgens nog wat zonnebloemolie in een koekenpan en voeg hierin de overgebleven paddenstoelen en knoflook toe. Bak dit zo'n 4 minuten, voeg hierna de peterselie en evt wat peper en zout naar smaak toe en bak het geheel nog zo'n 5 minuten samen op het vuur. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden en leg hierin de sneetjes grof gesneden brood en bak deze 5 minuten in de voorverwarmde oven. Mix vervolgens de soep glad met de staafmixer en serveer de sojaroom evt in de soep met daarin nog evt wat stukjes gebakken peterselie paddenstoelen. De overgebleven paddenstoelen kun je op de crostini's leggen en bij de soep serveren. Eet smakelijk!

Monday, 22 October 2012

Mexicaanse taco's met homemade taco saus



Afgelopen week kwamen er gezellig vrienden eten. Zoals jullie vast wel weten ben ik gek op koken dus kon heerlijk weer even een aantal uur in de keuken staan om m'n best weer te gaan doen. Dankzij mijn ayurvedische opleiding begin ik nu echt de 6 smaken te begrijpen en hoe ik deze het beste kan combineren. Less is more! Soms maak je een overkill aan kruiden en ondanks dat ik echt gek ben op kruiden begin ik de "less is more" smaak veel beter te begrijpen. Bij elke hap die ik neem probeer ik de 6 smaken te proeven en te genieten van de subtiele kruiden. Deze Mexicaans taco's zijn dan ook erg subtiel maar ontzettend lekker gekruid. De homemade taco saus kun je uiteraard een dag van te voren of een paar uur van te voren maken zodat deze nog kan afkoelen. Wat heb je nodig?

* voor 6 personen
* 60 minuten

Voor de taco's

- 3 kopjes basmatirijst
- 1 blikje mais
- 2 zoete puntpaprika's in dunne kleine reepjes gesneden
- 1 bakje vegetarisch rul gehakt
- 1 rode ui gesnipperd
- 2 avocado's geschild en in reepjes gesneden
- taco schelpen
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 klein stukje gember fijngesneden
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl kurkuma
-  verse koriander
- olie of ghee 
- halve citroen in schijfjes gesneden

Kook de rijst volgens bereidingswijze en verhit wat olie of ghee in een diepe pan (diepe koekenpan kan ook). Bereid ook de taco's nog evt. als dat nodig is. Zodra de olie of ghee heet is bak je de gember er 40 seconden in en voeg je vervolgens de komijnzaad toe. Zodra deze gaat springen voeg je de ui en paprika toe en bak het geheel ongeveer 7 tot 8 minuten op middelmatig vuur. Voeg de knoflook toe en bak deze 2 minuten mee en voeg vervolgens de komijnzaad, kurkuma, korianderpoeder, cayennepeper en paprikapoeder toe en breng het nog wat op smaak met peper en zout. Roer alles goed door elkaar en laat de kruiden dan nog 2 minuten meebakken. Voeg het vega gehakt toe en de rijst, bak deze nog 4 minuten mee en voeg hierna de mais toe en bak deze ook nog 2 minuten mee. Serveer het rijst mengsel in de taco schelpen, doe hier stukjes verse avocado en verse koriander bij voor de frisheid en besprenkel de gevulde taco's met een klein beetje verse citroen.

Voor de homemade taco saus:

- 1 pak gezeefde tomaten
- 4 Spaanse pepers zeer fijngesneden, evt. zaadjes eruit halen naar behoefte
- verse koriander gesneden
- snufje zout
- snufje suiker
- 1 tl komijnpoeder
- 1 ui zeer fijngesneden
- 3 teentjes knoflook zeer fijngesneden
- 1 eetlepel citroensap
- zonnebloemolie

Verhit wat olie in de koekenpan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Zet vervolgens het vuur ui en doe de gezeefde tomaten met de Spaanse pepers in een kom en mix het geheel met de staafmixer glad. Voeg de tomaten en pepers aan het knoflook ui mengsel toe en verwarm het samen in de pan. Voeg vervolgens wat zout, suiker en de komijnpoeder toe en laat het geheel op laag vuur voor 20 minuten pruttelen. Voeg op het laatst wat citroensap toe en de gesneden koriander en laat het afkoelen. Nadat het is afgekoeld kun je het afgesloten nog zeker 1 tot 2 weken in de koelkast bewaren. Serveer de frisse tacosaus bij de gevulde taco schelpen.

Thursday, 18 October 2012

Quinoa salade met paddenstoelen en geitenkaas



Het werd weer eens tijd voor wat anders. Even niet zomaar los wat quinoa bij het eten maar lekker gekookt met de ingrediƫnten samen. Ik ben een groot paddenstoelen fan en zou het liefste elke dag wel champignons, oesterzwammen, shi-takes, portobello's etc willen eten. Helaas is mijn wederhelft er niet zo dol op, dus beperk ik het eten van paddenstoelen. Maar zo nu en dan snak ik echt naar heerlijke stevige paddenstoelen bij m'n gerecht, net zoals gisteren. Dus besloot ik voor mij zelf een warme quinoa salade te maken met paddenstoelen, geitenkaas en verse kruiden. Wat heb je nodig?

* 1 persoon
* 30 minuten

- 75 tot 100 gram quinoa
- 1,5 grote mok met paddenstoelen naar keuze, grof gesneden(ik heb shi-takes en champignons genomen)
- een handje zachte geitenkaas, verkruimeld
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1,5 eetlepel blaadjes van verste thijm
- 2 eetlepels fijngesneden peterselie
- olie
- evt citroen

Kook de quinoa volgens bereidingswijze en snijd alles alvast van te voren. Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin 1 minuut de knoflook. Voeg de paddenstoelen toe en bak deze een kleine 10 minuten mee. Voeg tussendoor de thijm en peterselie en breng dit wat op smaak met peper en zout, roer dit er goed doorheen. Voeg als laatste de quinoa er door en verwarm het geheel nog 2 minuutjes samen. Serveer de verkruimelde geitenkaas over de paddenstoelen quinoa en besprenkel evt. met wat verse citroen.

Wednesday, 17 October 2012

Kruidige bloemkool aardappel soep



Wat doe je met restjes? Niet weggooien natuurlijk! Dan heb ik het niet eens zozeer over de kliekjes van de vorige dag maar vooral ook over de paar bloemkoolroosjes die je nog hebt, nog wat verse kruiden die vanaf morgen niet meer goed zijn en nog wat andere dingen in de ijskast waar je wat lekkers in elkaar mee kan toveren. Vroeger interesseerde het me niet zoveel of ik restjes weggooide of niet. Nu kijk daar ik wel anders tegen aan. Het is niet alleen zonde van het geld, maar vooral ook voor de moeite die erin is gestopt door boeren etc, de ontwikkelingslanden waar mensen ook nog eens heel veel moeite doen om aan eten te komen en zo kun je wel meerdere redenen bedenken. Gelukkig ben ik me daar de laatste tijd steeds meer bewust van geworden en besloot ik gisteren dan ook een 2 persoons soep te maken met wat overgebleven producten uit de koelkast. Wat heb je nodig voor deze kruidige soep?

* 2 personen
* 25 minuten

- 4 aardappels geschild
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 4 bloemkoolroosjes
- 2 grote glazen water (bijvoorbeeld die van Ikea)
- 0,5 tl fenegriekzaad
- 1 tl komijnzaad
- 0,5 tl komijnpoeder
- 0,5 tl kurkuma
- 0,5 tl cayennepeper
- evt brood naar keuze zoals desem, spelt etc.
- 1 tl ghee of olie
- 0,5 blokje groentebouillon

Verhit de ghee of olie in een soeppan en voeg de fenegriek toe en na 30 seconden de komijnzaadjes. Zodra deze beginnen te springen voeg je de ui en knoflook toe en bak je deze in 5 minuten lichtbruin. Voeg de aardappels en de bloemkool toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg intussen ook nog de komijnpoeder, cayennepeper en de kurkuma toe en breng op smaak met wat peper en zout. Meng alles door elkaar heen. Voeg het water toe en het halve bouillon blokje en breng het aan de kook met de deksel op de pan. Zodra het kookt zet je het vuur zachter en laat je de soep ongeveer 15 tot 20 minuten doorkoken. Verwarm evt de oven om hierin de broodjes lekker op te warmen. je kunt de broodjes in een voorverwarmde oven 5 minuten bakken op 200 graden. Mix hierna de soep met de staafmixer glad en serveer de soep met de warme krokante broodjes. 

Sunday, 14 October 2012

Vegan gevulde paprika's



Vrijdagavond, The Voice Of Holland op tv en gezellig met wat mensen over de vloer samen eten. Dat was het plan! Helaas kreeg ik de dag van te voren een briefje in de brieven bus dat we een gas onderbreking zouden hebben tot 16.00 uur. Vanaf 16.00 uur koken moest goed te doen zijn..dit werd helaas stukken later en uiteindelijk kwamen de veganistische gevulde paprika's stipt om 20.30 uur uit de oven. Klaar om dan maar lekker op de bank the Voice the kijken met een bord eten op je schoot, niet geheel ayurveda style, maar de heerlijke gevulde paprika's maakten veel goed. Wat heb je nodig?

* voor 4 personen
* 25 minuten 
* 40 minuten oventijd

- 1 bakje vegetarisch rul gehakt
- 4 puntpaprika's in de lengte door de helft gesneden
- 3 kopjes basmatirijst
- 1 blikje mais
- verse koriander in grove stukken gesneden
- een paar eetlepels amandelschaafsel
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 eetlepel kurkuma
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 rode ui gesnipperd
- 4 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 stukje verse gember fijngesneden
- 1 eetlepel ghee

Kook de rijst volgens bereidingswijze (deze kun je evt een dag of een paar uur van te voren maken) Verhit vervolgens de ghee in een stevige koekenpan en bak hierin de gember ongeveer 30 seconden. Voeg de komijnzaadjes toe en laat deze wat knisperen voeg vervolgens de rode ui en de knoflook toe en bak dit ongeveer 10 kleine minuten op middelmatig vuur. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. Voeg het vegetarisch gehakt en de rijst toe in de pan en voeg de kurkuma, komijnpoeder, cayennepeper en paprikapoeder toe en breng dit wat op smaak met peper en zout. Bak het geheel op hoog vuur samen en voeg de mais toe. Bak alles nog 2 minuten door elkaar. Leg de puntpaprika's in 2 ovenschalen of 1 afhankelijk van de grootte. Je kunt het ook op een ovenblad leggen. Vul deze royaal met het vega mengsel en bak deze af in 40 minuten in de oven. Serveer ze met verse koriander en amandelschaafsel en serveer er wat extra rijst en evt wat frisse sausjes bij. Eet smakelijk!

Thursday, 11 October 2012

Ayurvedische Kitcheree



Het leuke aan het volgen van een Ayurvedische opleiding is dat je ook heerlijke recepten mee krijgt om thuis lekker mee te oefenen. Zo kregen wij laatst een heerlijk Kitcheree recept mee, wat een rijst en groente schotel is met smaakvolle kruiden. Doordat je alles samen kookt kunnen de ingrediƫnten aan elkaar wennen. Dit gerecht is niet alleen ontzettend makkelijk te maken maar het smaakte ook nog eens heerlijk! De hoeveelheid kruiden pasten perfect bij elkaar wat het gerecht een hemelse smaak geeft. Uiteraard kun je in kitcherees heel makkelijk verschillende dingen toevoegen of weglaten maar dit gerecht moest ik gewoon met jullie delen. Wat heb je nog?

* 6 personen
* 25 minuten

- 1 kopje basmatirijst
- een half kopje rode linzen
- 3,5 kopjes water
- zonnebloemolie of ghee
- een klein stukje verse gember fijngesneden
- 1/4 theelepel fenegriek zaadjes
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- een halve bloemkool in roosjes gesneden
- 6 aardappels in blokjes gesneden
- je kunt uiteraard ook ipv aardappels en bloemkool groentes gebruiken zoals pompoen, wortels, courgette, groene bonen etc.

Verhit alvast het water voor in een pan of in een waterkoker. Verhit de olie of ghee in een diepe pan waar je later ook de rijst in kunt koken en laat de fijngesneden gember hierin ongeveer 20 seconden bakken. Voeg dan de fenegriek zaadjes toe en iets later de komijnzaadjes. Zodra deze beginnen te springen voeg dan het rijst toe en de linzen en roer meng dit ongeveer 3 minuten op het vuur door elkaar. Voeg de kurkuma en komijnpoeder toe en de groentes en roer alles door elkaar. (als je een bladgroente gebruikt kun je deze pas het beste op het laatst erbij doen). Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig het gekookte water toe en breng het zachtjes aan de kook op het vuur. Laat dit ongeveer 15 tot 20 minuten sudderen zonder te roeren en met een deksel erop en voeg op het laatst wat zout toe. Serveer met citroen en evt met raita, chutneys, koriander of gewoon weg heerlijke vega vleesjes? Eet smakelijk! 

Bron: AAS, Academy of Ayurvedic Studies

Monday, 8 October 2012

Pesto aubergine met zoete aardappels uit de oven



Eigenlijk is dit gerecht een inspiratie van 2 dagen. Vorige week was ik ergens gaan lunchen in Leiden en daar heb ik een heerlijke gegrilde aubergine met pesto gegeten. Dit idee bleef steeds in mijn hoofd zitten en ik wilde zodra ik er even tijd voor had een soort gelijk gerecht van maken maar dan uit de oven. De zoete aardappels had ik al in geen tijden meer gegeten en toen ik afgelopen week bij vrienden in Antwerpen bleef eten kreeg ik ook heerlijke zoete aardappels uit de oven erbij. Tijd voor een combi van beide dishes! Wat heb je nodig?

* 2 personen
* 60 minuten (inclusief oventijd)

- 1 aubergine
- 3 grote zoete aardappels
- 2 takjes rozemarijn
- 2 teentjes knoflook in grove stukjes gesneden
- olijfolie
- 3 eetlepels pesto
- 8 zongedroogde tomaatjes of 2 roma of tros tomaten
- geraspte kaas naar keuze (ik heb jonge kaas gebruikt)

Verwarm de oven op 200 graden en schil de zoete aardappels. Snijd deze in partjes of dikkere schijfjes en besprenkel ze wat met olijfolie, peper en zout. Leg deze in een ovenschotel zoveel mogelijk verdeeld en verdeel hier de knoflook en breek de rozemarijn takjes over de aardappels. Hussel alles nog even door elkaar en verwarm dit 45 minuten in de oven. Keer om de 15 minuten alles een beetje om. Was de aubergine en dep deze droog. Snijd de aubergine in de lengte door de helft en snij met een scherp mes een geraamte in de aubergine maar niet tot de schil, dus eigenlijk zodat er blokjes ontstaan. Besprenkel dit met een paar druppels olijfolie en leg de aubergines in de ovenschaal en verwarm de aubergines aan beide kanten 10 minuten in de oven. Kijk even of de aubergine al zachter is en verdeel over het geraamte royaal wat pesto, de tomaatjes (roma of trostomaten gesneden in schijfjes) en bestrooi royaal met kaas. Druppel hier nog wat extra pesto over en leg deze nog 20 tot 25 minuten in de oven. Serveer de pesto aubergine met de zoete oven aardappels.

Wednesday, 3 October 2012

Gebakken Paneer met een pittige mayonaise



Af en toe heb zelfs ook ik van die dagen dat ik niet wil koken. Ik vind koken geweldig, kan er echt naar uitkijken om in de keuken te staan, mijn liefde met het eten te delen en met de mensen die graag komen eten. Toch kook ik niet 7 dagen per week, ik denk dat ik 2 tot 3 dagen in de week echt achter het aanrecht sta om hapjes, diner, lekkere gerechtjes te maken. Vaak eet ik ergens 2 dagen van, of doe ik een hapje buiten de deur, maar er zitten ook echt dagen bij dat je me s'avonds blij kunt maken met rijstwafels, crackers met een simpel beleg erop..simplicity zeg maar:-) Ik heb af en toe van die balancing dagen nodig om gewoon ook even lekker weinig en lekker simpel te eten..Net zoals van de week had ik nog wat paneer over in huis en vond het een goed idee om even kort achter het fornuis te staan voor een simplicity meal:-) Doordat de enkel de paneer gebakken hoeft te worden en de mayonaise uit het potje komt is het een waar simpel maar heerlijk gerecht. Wat heb je nodig?

* voor 1 persoon
* 10 minuten

- 8 stukjes paneer (blokjes, zelf snijden)
- 1 eetlepel ghee of zonnebloemolie
- een handjevol gewassen rucola
- 1,5 eetlepel mayonaise
- 1 kleine eetlepel piri piri saus of tabasco
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 1 eetlepel citroensap
- 2 theelepels cayennepeper
- 1 theelepel chilipoeder

Verhit de ghee of olie in de pan en bak hierin de paneer aan beide kanten lichtbruin. Laat vervolgens op wat keukenpapier uitlekken. Doe de mayonaise, tabasco of piri piri saus, het knoflookteentje en het citroensap in een kom en meng alles goed door elkaar. Doe de cayennepeper en chilipoeder erbij, meng dit ook door de pittige mayonaise. Je kunt wat extra mayonaise toevoegen als hij te pittig is of naar smaak wat extra spice geven. Serveer de paneer op een bedje van rucola met de pittige mayonaise. Bon Apetite!