Tuesday, 27 September 2011

Bangladesh, een tropische schat


Bangladesh
Als ik zeg "Bangladesh" dan zeggen de meeste mensen: "waar ligt dat?" of "dat is toch de hoofdstad van India?" Al reden genoeg natuurlijk om jullie wat mee te geven over dit prachtig stukje land. Een andere reden is dat ik vol passie vertel over allemaal kleurrijke steden en mijn mooie vaderland hier dan toch niet kan achterlaten. Want eigenlijk weet de meerderheid niet meer dat het een heel arm land is, terwijl het eigenlijk een stuk puur land is met allemaal verborgen schatten. Laat ik jullie eerst eens terug nemen naar een stukje geschiedenis van Bangladesh.

Bangladesh is eigenlijk opgedeeld geweest tussen Pakistan en India. Zo hoorde de Oost-Bengalen tot Pakistan en de West-Bengalen tot India. Eigenlijk is er nooit sprake geweest van een vrij Bangladesh tot dat het met de verkiezingen in Pakistan radicaal mis ging en zij erachter kwamen wat een macht er in Pakistan was. In maart 1971 was dan ook de meest bloederige oorlog ook wel de vrijheidsoorlog van Bangladesh genoemd. In deze oorlog zijn meer dan 1,25 miljoen mensen gedood en meer dan 10 miljoen mensen zonder huis achtergelaten. In 1975 was Bangladesh (bangla=vrij en desh=bengalen) dan ook een vrij land. 


Bangladesh behoort tot een van de meest dichtbevolkte landen op aarde en tevens een van de armste landen op aarde. Desalniettemin is het een prachtig land met verborgen geheimen en schatten. Het verschil van kasten kun je nog steeds terugzien in Bangladesh. er is dan ook een groot verschil tussen rijk en arm. Je loopt een mooi en nieuw winkelcentrum in en op de weg naar toe hangen er allemaal kleine kinderen aan je arm die smeken om eten, geld etc. Op straat is dit dus nog duidelijk te zien. Toch staat Bangladesh bekend om zijn thee, kleding, rijst en stoffen. Deze producten zijn voor Bangladesh een groot stuk goedverdienende economie.
Rijstvelden van Bangladesh


Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh

Marktjes in de hoofdstad Dhaka
Een van de vele marktjes in Dhaka
Een stad waar je zeker moet zijn geweest is Dhaka, de hoofdstad van dit land en met meer dan 15 miljoen mensen meteen even bevolkt als heel Nederland. Dhaka is opgedeeld in verschillende wijken en zo heeft elke wijk verschillende malls, restaurants, etenswaren, winkels etc. Alhoewel Dhaka in de afgelopen jaren al erg gemoderniseerd is, is het nog steeds een drukte vanjewelste in deze stad. Het verkeer bestaat uit auto's, riksja's en babyscooters en gaat alle kanten. Tijdens de spits kun je dan ook gerust meer dan een uur of 2 uur vaststaan op de weg. De lokale mensen nemen toch vaak de auto, riksja of scooter want lopen in de hitte is bijna geen optie. Op de weg zie je overal winkeltjes waar heerlijke lekkernijen worden verkocht, leuke markt kraampjes met specerijen, groentes etc. Mooie malls waar de meeste luxe klederdrachten worden verkocht, beautyparlors etc. Er is eigenlijk van alles te vinden van leuke hippe eettentjes voor de jongere lokalen totaan chinese restaurants, sigarettenboeren, snoepwinkeltjes etc. Een van mijn favoriete winkels in Dhaka is Aarong : http://aarong.com/

Bij Aarong vind je kleding, accessoires voor in huis, handcrafts etc.
Ook heb je prachtige markten waar van alles wordt verkocht van make up en sieraden tot aan kleding, elektro apparatuur etc. De meeste leuke markten vind je in de wijk: Gulshan, Dhamondi, Santinagar. 

Traffic in Dhaka


Het strand van Cox's Bazar
Het langste strand van Azië, 125 km lang
Jungle van Bangladesh
Een aantal verborgen schatten
Buiten heerlijk shoppen in de hoofdstad van Bangladesh biedt het nog meer. Zo heeft Bangladesh het langste natuurlijke strand van Azië: Cox's Bazaar een vissershaven met meer dan 125 km natuurlijk strand. Alhoewel je er niet heel snel in bikini zult gaan liggen is het een prachtig stuk strand om naar toe te gaan. Voor echte natuurliefhebbers die houden van de ongerepte natuur een must see. Bangladesh is namelijk in de zomer al snel zo'n 40 tot 45 graden en in de winter ongeveer 25 graden. Bij Cox's bazaar vind je watervallen, stukjes bos, bergen, strand. Je kunt je het zo gek nog niet bedenken. Ook het dierenrijk in Bangladesh is fascinerend, van Bengaalse tijgers tot aan mooie gekleurde vogels, wilde dieren en alles wat er bij kan komen kijken. De bekendste jungle van Bangladesh de Maduhupur jungle behoort dan ook tot een van de grootste van Azië. Op het moment dat de zon ondergaat is het dan ook echt donker. Geadviseerd hiervoor wordt om hier niet zomaar doorheen te lopen want gevaarlijk is het wel. Maar wil je een stuk prachtig wildlife zien, dan behoort deze tot de meeste natuurlijke en pure jungle. Cox's Bazar watervallen
Cox's Bazar bij zonsondergang
Een stukje ongerepte natuur bij de Golf van Bengalen

De Bengaalse keuken
Heerlijke vis in curry
Buiten alle adembenemende natuur en het heerlijk shoppen kun je er natuurlijk ook heerlijk eten. Wat dacht je van verschillende soorten curry's met veel vis en groentes. Bengaalse specialiteit zijn dan ook heel veel gekruide groentes, rijst en vis met de echte homemade roti's. Kruiden zoals komijn, kurkuma, koriander, kaneel, anijs en laurier worden veel gebruikt in de Bengaalse keuken. Bangladesh biedt meer dan 40 zoetwatervissen en maakt gebruikt van veel groentes zoals: rode ui, wortel, aubergines, bladgroentes etc. Het eten is dan ook heerlijk afwisselend en meestal lekker pittig. Ook de meeste toetjes zijn erg smakelijk. Zoeter dan zoet moet het dan ook wel zijn. Zoals bijvoorbeeld mishti wat bijna enkel bestaat uit melk en suiker maar het is een heerlijk dessert. Een leuk verschil met Nederland is dat de etenstijden erg verschillen. Vaak wordt er ontbeten rond 10 uur of 11 uur 's ochtends en geluncht om 3 uur 's middags. Je zult zien dat rond 6 uur wat gesnackt wordt en dan pas weer rond 10 uur / 11 uur 's avonds weer avond wordt gegeten. 
Roti's


Mishti 
Tradities
Bangladesh kent vele tradities. Met name de kleding is nog erg traditioneel. Alhoewel je ziet dat de jeugd er steeds moderner bij gaat lopen draagt de meerderheid nog steeds de traditionele klederdracht. De selwar kumi's oftewel de three pieces of de sari. De sari wordt meestal gedragen op feesten, bruiloften en de selwar kumi's op gewone andere dagen. Voor mannen is dit meestal wat moderner maar ook zie je nog steeds veel mannen in loengi's, Ook het trouwen gebeurt meestal op traditionele wijze: uithuwelijken. Er wordt door de familie op zoek gegaan naar een man of vrouw en beide hebben de mogelijkheid om nee te zeggen in de meeste gevallen. Het gebeurd ook wel eens dat er uit echt liefde wordt getrouwd, ook hierin zie je toch wat modernisatie. Bruiloften duren doorgaans zo'n 4 dagen. 


Traditionele bruidskleding
Mooie tradities tijdens de bruiloft
Al met al in Bangladesh een fantastisch land om een keer te zijn geweest, mooie kleuren, culturen en tradities maar ook zeker een mooie natuur. Ik heb in ieder geval mijn hart verloren aan dit stukje mooi land!


Warme groet, 


Asha

No comments:

Post a Comment