Saturday 10 September 2011

Uit de Marokkaanse keuken: couscous met groentes, zoete banaan en homemade harissa


Een heerlijke homemade en vegetarisch recept in elkaar geflanst uit de Marokkaanse keuken. Zelfs de die-hard vleeseter weet hiervan te genieten. Met wat ideeën van het internet en wat eigen inspiratie is het gelukt een volledig vegetarisch recept neer te zetten uit de Moroccan cuisine. Wat heb je nodig?

- couscous
- groentes naar keuze, ik heb wortels, courgettes, paprika gebruikt, is ook heerlijk met groentes zoals aubergines, pompoen etc.
- aantal aardappels hoeveelheid naar keuze
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 blik kikkererwten, uitgelekt
- 2 tomaten 
- rozijnen ongeveer 6 tot 7 eetlepels
- 1 groente bouillon blokje
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- 1 laurierblaadje
- bakbanaan
- honing
- olijfolie

Snijd alle groentes in partjes/blokjes (groentes naar keuze, aardappels, tomaten).Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hier in de ui en knoflook. Zodra de ui en knoflook glazig is de komijn, gember en kaneel toevoegen en de groentes er bij gooien en zo'n 5 tot 7 minuten lekker meebakken. Voeg 0,5 liter water toe en de bouillon en breng aan de kook. Zodra het aan de kook is geweest de laurier, kikkererwten en rozijnen toevoegen en op zacht vuur door laten sudderen voor zo'n 20 minuten. Snijd inmiddels de bakbanaan door de midden in de lengte en 1 x in het midden in de breedte, zodat je 4 stukjes banaan krijgt. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de banaan hierin op middelmatig vuur. Keer het een aantal keer om en smeer daarna wat honing over de banaan aan 1 zijde en laat dit zo'[n kleine 10 minuten mee bakken zonder om te draaien op laag vuur. Bereid de couscous volgens bereidingswijze. Serveer de groentes op de couscous met de zoete banaan ernaast. 


Voor de zelfgemaakte harissa (van internet):
- 3 eetlepels sambal oelek
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 tl fijngewreven karwijzaad


Mix al deze ingrediënten door elkaar en je hebt een zelfgemaakte spicy harissa.


Eet smakelijk!


Lieve groet, 


Asha

No comments:

Post a Comment